Chang’e 3

În ziua când românii priveau tricolorul la televizor (1 decembrie) chinezii lansau o sondă spațială înspre Lună.

Un crater selenar fotografiat de sonda spațială chineză Chang'e 2
Un crater selenar fotografiat de sonda spațială chineză Chang’e 2

După numai cinci zile aceasta ajungea acolo, iar în prezent se pregătește aselenizarea ei. Noi în continuare privim ceva la televizor.

Sonda spațială chineză se numește „Chang’e 3” și are ca scop aselenizarea și lansarea unui mic vehicul, o mașină teleghidată made in China. Aselenizarea se va produce cândva pe 14 decembrie, în ziua când pe Lună va răsări Soarele în locul de aselenizare.

Chinezii par la început dar deja au cartografiat Luna, aceasta fiind a doua misiune selenară. Chiar dacă lansările chinezilor sunt la fel ca celelalte, uneori aceștia ne surprind cu filmări în direct din spațiu, de pe orbita terestră sau chiar de pe orbita selenară.

Am urmărit întreaga lansare Chang’e 3 în direct (de la începutul numărătorii inverse până la discursul comunist al directorului misiunii) și ceva a făcut să merite: prezentarea în direct a eliberării sondei pentru a se îndrepta înspre Lună. Sonda a fost lansată cu o rachetă în două trepte, adică două motoare separate care funcționau pe rând. Primul motor propulsa sonda cu viteza necesară ajungerii în spațiul circumterestru și, după ce se consuma combustibilul, un alt motor se aprindea, care asigura viteza necesară desprinderii de forța de atracție a planetei noastre, cu direcția înspre Lună.

După ce și combustibilul celui de-al doilea motor se consuma, sonda era eliberată și își continua drumul. Însă mai avea nevoie de corecții de direcție, asigurate prin eliberarea în diferite direcții de gaz sub presiune. Acesta a fost momentul inedit, nefilmat până în prezent de nicio agenție spațială.

În filmul de mai jos, de la secunda 14, vedeți desprinderea sondei și jeturile care ies în direcții diferite. Filmul merge de 1,5 ori mai repede decât în realitate și sonorul este tăiat.

Ajustările de corecție se folosesc în orice misiune spațială, fiind necesare pentru corectarea traiectoriei sau modificarea poziției sondei.

Chang’e 2

Acum trei ani o altă sondă spațială chineză ajungea la Lună. Chang’e 2 a cartografiat întreaga Lună și a realizat imagini precum cea de mai sus, dar a și măsurat înălțimea (sau adâncimea) reliefului selenar.

Mai jos găsiți filmat momentul când sonda ajungea la Lună. Vedem pe fundal Luna și în prim plan motorul sondei, care va fi aprins în direcția de deplasare pentru frânare. Viteza mai mică a fost necesară pentru ca sonda să fie „prinsă” de forța de atracție a Lunii.

O altă operațiune spațială a constat în micșorarea orbitei sondei, adică încetinirea ei. La fel ca în filmul de mai sus, vom vedea aprinderea motorului. La început sonda va fi repoziționată pentru ca arderea motorului să încetinească.

 

Estimez că începând 14 decembrie, dacă asolizarea reușește, vom vedea alte filme spectaculoase, marfă bună, chinezească.

 

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s