Știri de pe Lună

Vehiculul selenar teleghidat s-a îndepărtat de „nava mamă” și a luat o frumoasă fotografie. Vedem în imagine sonda spațială Chang’e 3, înțesată de camere, acoperită cu o folie care încearcă să păstreze temperaturi acceptabile înăuntru, unde se află detectorii și câteva instrumente mai sensibile.

Sonda Chang'e 3 fotografiată pe 15 decembrie de pe vehiculul Yutu. Foto: CNSA / CCTV
Sonda Chang’e 3 fotografiată pe 15 decembrie de pe vehiculul Yutu. Foto: CNSA / CCTV

În planul apropiat se află șinele pe care a coborât roverul Yutu, aflat acum la numai câțiva metri depărtare.

Aproape că nu îți vine să crezi că ceva care pare atât de fragil a putut străbate distanța până la Lună, s-a rotit în jurul acesteia și a asolizat pe suprafață. Acum două zile vedeam aselenizarea în direct, în marea majoritate a timpului fiind prezentată o animație, dar și câteva fotografii luate în timpul coborârii. Știm însă că totul a fost filmat, dar din cauza diverselor operațiuni care trebuiau făcute automat de sondă specialiștii misiunii au decis să nu descarce imaginile în acel moment. Au făcut-o însă duminică și iată mai jos, în toată splendoarea lui, filmul asolizării.

Vedem cum la început sonda pare încă a se roti în jurul Lunii, cu toate că frâna continuu. În depărtare se află un lanț muntos, Montes Recti, cu o lungime de 80 km și înălțimi de până la 1500 m (față de nivelul locului). Vedem cum Luna se face din ce în ce mai mare, iar în minutul 2:51 cum sonda începe să se îndrepte vertical spre suprafață.

Craerele mici devin din ce în ce mai mari, iar la minutul 5:08 sonda pare a se opri din cădere și a-și căuta un loc mai plat pentru asolizare. La minutul 5:55 praful începe să zboare din cauza jetului motorului și tot de atunci pare să cadă încet până ce atinge suprafața.

O ultimă fotografie mai avem de văzut, cea cu roverul Yutu, fotografiat de pe sonda Chang’e 3.

Roverul Yutu fotografiat de pe sonda Chang'e 3 pe 15 decembrie. Foto: CNSA / CCTV
Roverul Yutu fotografiat de pe sonda Chang’e 3 pe 15 decembrie. Foto: CNSA / CCTV

Se pare că timp de câteva zile nu vom mai auzi nimic de la Yutu  pentru că va intra în hibernare (între 16 – 23 decembrie), în locul de asolizare fiind prea cald pentru operațiuni. La începutul zilei de 16 decembrie Soarele se va afla la 30° înălțime desupra orizontului și se va mai ridica până la 19. Se știe că pe Lună se face destul de cald (100° C) la Soare, așa că operatorii misiunii sunt precauți.

One comment

  1. Ma bucur ca ne prezinti zilnic date despre aceasta misiune spatiala a chinezilor!
    Sper sa faci asa si in viitor, bineinteles daca vei avea date interesante!
    Iti multumesc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s