Am trait s-o vedem și pe asta: un satelit artificial in funcțiune l-a pozat… pe altul.

Totul pe orbită selenară.
Sonda spațială LRO aflată pe orbită în jurul Lunii a fotografiat o altă sondă spațială aflată acolo, denumite LADEE. Poate pare simplu, pentru că sondele par aflate în același loc, dar nu este, motivul fiind simplu: au orbite înclinate diferit.
LRO se află pe o orbită circulară la 50 km deasupra Lunii, care aduce sonda pe deasupra polilor (orbită polară). LADEE are tot o orbită circulară, se află la aproximativ la aceeași altitudine, dar se rotește în jurul ecuatorului.

Rezultatul este că cele două orbite se intersectează în numai două locuri, iar pentru a se vedea una pe alta fiind nevoie ca și sondele să se afle simultan într-unul din ele. Exact asta s-a întâmplat pe 14 ianuarie 2014, când timp de 1,35 de milisecunde LADEE s-a aflat în câmpul vizual al LRO. LRO a „văzut-o” pe LADEE, la 9 km dedesubt și a reușit să capteze o imagine cu timp scurt de expunere exact la momentul potrivit, rezultatul fiind imaginea de mai sus.
Informațiile au fost luate de pe site-ul oficial al camerei aflate la bordul sondei LRO, imaginea originală în mărime naturală putând fi găsită aici.
Citiți și „epave pe Lună” ca să vedeți ce poate LRO. Poate vă interesează și alte artefacte pe Lună.