Doi asteroizi

Acest articol conține două vești bune.

Doi asteroizi românești
Doi asteroizi românești

 

Asteroid 1

La sfârșitul anului trecut o frumoasă realizare a avut loc: s-a descoperit de către un observator astronomic românesc, pentru prima oară în istorie, un asteroid.

Descoperirea s-a făcut prin observarea constantă a cerului, în special a asteroizilor care pot trece pe lângă Pământ la Observatorul Astronomic din Galați. În noaptea de 29 octombrie, un asteroid nedescoperit încă s-a aflat în câmpul vizual al telescopului, și cei de la observator au fost îndeajuns de atenți încât să-l vadă. Astfel au realizat o premieră în țara noastră, descoperind un asteroid!

 

Orbita asteroiduliu 2013 UX11, descoperit în octombrie 2013 la ObservatorulAstronomic din Galați Poziția planetelor și a asteroizilor este cea de pe 1 iulie 2014
Orbita asteroiduliu 2013 UX11, descoperit în octombrie 2013 la ObservatorulAstronomic din Galați
Poziția planetelor și a asteroizilor este cea de pe 1 iulie 2014

Asteroidul, care a primit codul de 2013 UX11, a fost observat și în următoarele nopți, asigurându-se astfel îndeajuns de multe observații pentru a se putea determina o orbită mai precisă. După strălucirea aparentă a sa, obiectul are 2-2,5 km mărime, perioada de revoluție fiind de 4,2 ani. 2013 UX11 este un asteroid aflat în centura principală dintre Marte și Jupiter.

Această descoperire este anunțată încă din noiembrie 2013 pe site-ul Observatorului din Galați: https://astrogalati.wordpress.com/2013/11/

Asteroid 2

O altă descoperire vine din partea programului EURONEAR. În urma a cinci nopți de observații cu telescopul Isaac Newton de 2,5 m în diametru, aflat în Insulele Canare, s-a descoperit un asteroid care se poate apropia de Pământ, botezat 2014 LU14. Descoperirea s-a făcut în echipă: câteva persoane au luat imagni, iar altele au extras informațiile științifice (printre care și noul asteroid).

Este prima oară când de la Observatorul din La Palma se descoperă un asteroid de acest fel și pentru prima oară când românii descoperă un asteroid potențial periculos pentru planeta noastră.

Orbita asteroidului 2014 LU14, descoperit în iunie 2014 de programul EURONEAR Poziția planetelor și a asteroizilor este cea de pe 1 iulie 2014
Orbita asteroidului 2014 LU14, descoperit în iunie 2014 de programul EURONEAR
Poziția planetelor și a asteroizilor este cea de pe 1 iulie 2014

Pentru că orbita asteroidului 2014 LU14 se apropie la 29.500.000 de km de cea a planetei noastre, putem sta linitiți pentru că asteroidul descoperit de români nu se va ciocni cu planeta noastră.

 

Găsiți mai multe observații despre descoperire aici: http://euronear.imcce.fr/tiki-list_file_gallery.php?galleryId=4
Găsiți mai multe informații despre programul EURONEAR aici: http://euronear.imcce.fr/tiki-index.php?page=Aims

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s