Solstițiul de vară este un produs astronomic vândut în fiecare an publicului, multe ziare, site-uri obținând audiență timp de câteva zile în fiecare an. Chiar și blogul acesta o face…

Dar orice produs are o etichetă…
Solstițiul de vară este momentul din an Pământul ocupă un anumit loc pe orbita sa. Poziția aceasta face ca Soarele să se afle la mijlocul zilei cel mai sus pe cer față de orizont, pentru orice loc aflat în emisfera nordică (mai sus de ecuator). Dacă Soarele este sus pe cer înseamnă că în ziua respectivă va sta cel mai mult pe cer și vom avea lumină un timp îndelungat. Mai simplu spus, avem ziua cea mai lungă.
Pentru a verifica eticheta va trebui să calculăm cât stă Soarele pe cer în preajma solstițiului. Am calculat cât durează ziua în luna iunie, la București (coordonate geografie 26,1 longitudine estică, 44,4 latitudine nordică).
Pe tot parcursul lui iunie ziua durează peste 15 ore. De fapt între 22 mai și 21 iulie ziua durează mai mult de 15 ore, așa că va trebui să verificăm și minutele.
Între 14 și 29 iunie ziua durează peste 15 ore și 30 de minute, așa că în acea perioadă vom avea cea mai lungă… zile.

Ca să fim și mai preciși ne uităm și la secunde. Am găsit că între 19 și 24 iunie ziua durează 15 ore 32 de minute și 32 de secunde și găsim iar că avem cinci zile de „ziua cea mai lungă”.
Vreți precizie și mai mare? Ne uităm și la zecimile de secundă și găsim că pe 21 și 22 iunie ziua durează 15 ore 32 de minute 32,13 secunde, adică avem două „ziua cea mai lungă”.
Sau mai rău, găsim că între 20 și 23 iunie ziua durează 15 ore 32 de minute și peste 9,1 secunde.
Eticheta ne spune că multe zile la rând Soarele stă la fel de mult pe cer, fiind valabil titlul „solstițiul de vară, cea mai lungă… zile”.