Fiecare pasionat de astronomie știe ceva ce voi doar bănuiți. Deține un secret pe care dacă l-ați cunoaște, ați vedea cerul cu alți ochi.

Vă voi spune acest secret.
Nu vă agitați prea tare, căci secretul este destul de banal: cu ochiul liber vedem doar câteva dintre obiectele aflate în Univers. Desigur că știți acest lucru dar până nu te apuci de observații astronomice nu îl poți vizualiza. Sper că veți înțelege până la final de ce astronomia este o pasiune care nu se epuizează niciodată.
În următoarele imagini veți găsi hărți pe care treptat voi pune obiecte care nu se văd cu ochiul liber. Hărțile arată cerul în seara de 1 iulie, ora 23, din București.
1. Cerul cu stele
Pe întreg cerul se află aproape 9000 de stele ce pot fi văzute cu ochiul liber, dar pentru că nu putem vedea întreg cerul dintr-un loc și pentru că o parte din obiecte rămân sub orizont, la un moment dat puteți vedea cu ochiul liber aproximativ 4500 de stele. Cam atâtea se află pe harta de mai jos.
Stelele sunt alți sori, obiecte cosmice icandescente. Prin telescop toate se văd ca niște puncte. Însă multe au culori, sau sateliți alte stele și chiar strălucire variabilă.

2. Calea Lactee
Din locurile cu cer curat (fără lumini artificiale) se poate vedea Calea Lactee, o dâră luminoasă care de fapt este compusă din stele. Luați un simplu binoclu și veți vedea cu ochii voștri cum se descompune în stele. Printr-un telescop veți vedea mult mai multe stele, dar toate vor avea ca fundal tot Cale Lactee, semn că sunt și mai multe. În toată Calea Lactee se află minim 200 de miliarde de stele…

3. Planetele
În seara de 1 iulie pe cer se află trei planete și Pluto. Sunt marcate pe hartă cu un plus verde. Prin telescop se vă ca niște discuri, fiecare cu detaliile sale, planetele fiind ușor de observat. Desigur că vă vor ocupa o mare parte din nopțile de observații și le veți revedea ori de câte ori sunt pe cer.

4. Cometele
În orice moment, pe cer se află sute de comete. Bineînțeles că nu toate sunt strălucitoare, dar dacă aveți telescop puteți vedea câteva într-o seară. Mai mult, pentru că aspectul cometelor se modifică în timp, este bine să le observi săptămânal. Cometele au cozi, coame și nuclee, fiind printre favoritele astronomilor amatori. Poți să le fotografiezi, desenezi sau doar să le vezi, în timp ce se mișcă printre stele. Și pentru că nu stau pe loc, va trebui să le urmărești din stea în stea…

5. Asteroizi
Am ajuns și la „viermii cerului”, obiecte cu aspect stelar care se mișcă printre stele. Le spunem „asteroizi” sau „mici planete” și sunt cu sutele… de mii. Pe harta de mai jos sunt trecuți toți asteroizii descoperiți până la data de 29 iunie care se află pe cer pe 1 iulie, ora 23.
Știm că în anumite zone de cer vom vedea mereu asteroizi. Îi putem căuta pe cei cu nume mai frumoase, cum ar fi cei cu numele actorului favorit sau pe cel cu numele de Shakira (nume care apropos încă nu a fost dat niciunui asteroid). Strălucirea lor variază pe măsură ce se apropie de Pământ și mereu sunt în mișcare.
Și pentru că până în prezent s-au descoperit peste 650.000 de asteroizi, dacă vă place subiectul, veți avea ce observa.

6. Roiuri stelare
Intrăm acum pe tărâmul obiectelor mai îndepărtate, cum ar fi roiurile stelare (deschise). Acestea sunt grupuri de stele care s-au format în același loc și călătoresc împreună prin spațiu. Câteva se văd și cu ochiul liber și mai multe prin telescop/lunetă sau binoclu. Cine se uită la ele va vedea de la zeci la sute de stele în același câmp vizual, un peisaj cosmic de neuitat.
Chiar dacă le-ai vazut o dată, garantat vei reveni cu un telescop mai mare pentru că ai nevoie să vezi din ce în ce mai multe stele.

7. Nebuloase
Pe cer nu avem numai stele ci și gaz, care emite sau blochează lumină, obiecte care se numesc generic „nebuloase”. Sunt fie nori de gaz de la Big Bang din care se formează stele, fie resturi din atmosferele stelelor. Nebuloasele se văd bine din afara orașului, pe harta de mai jos fiind trecute câteva sute de asemenea obiecte.

8. Radiosurse
Nu toate obiectele cosmice emit lumină pe care o vedem, multe emițând în domeniul „radio”. Chiar dacă nu le putem vedea, le-am descoperit folosind radiotelescoape și ne bucură că le putem pune pe hartă.
E interesant să știi că într-un loc anume, unde nu se vede nimic, există resturi de stele, nori de gaz sau galaxii întregi, care „iluminează” Universul în domeniul radio.

9. Galaxii
Ne aflăm într-o galaxie care se vede pe cer sub forma de „Calea Lactee” dar cunoaștem alte milioane de asemenea insule în Univers. Am trecut pe harta de mai jos sute de mii de galaxii, acestea fiind prezente aproape în orice loc de pe cer.
Astronomia devine și mai frumoasă dacă te gândești că fiecare galaxie conține de la milioane de stele în sus…

10. Quasarii
Quasarii sunt galaxii îndepărtate, formate pe când Universul era mult mai mic și mai dens. Sunt mici dar mult mai strălucitoare decât restul galaxiilor și se găsesc la depărtări de peste 5-6 miliarde de ani lumină. Chiar dacă sunt îndepărtate, prin telescoape se pot vedea câțiva quasari.

11. Și mai multe stele
Cu ochiul liber nu se văd multe stele dar prin telescop da. În orice direcție privești apar sute și mii de stele. câteva sute de mii dintre ele fiind puse pe harta de mai jos.

Universul este bogat și aproape orice fel obiecte se poate vedea prin telescop. De fapt este atât de bogat încât nu vei epuiza niciodată ceea ce poți vedea.
Chiar și așa, întodeauna există un telescop mai mare care poate fi folosit…
Cer senin!
aproape că uitasem cât de mult îmi doresc să merg la un observator astronomic, dar acum datorită blogului tău pun asta din nou pe lista cu lucruri de făcut şi sper să ajung cât mai curând! te felicit pentru pasiunea asta frumoasă! 🙂
Foarte frumos articolul, mi-a fost de ajutor!
O zi frumoasa!
de la “un mic secret banal” s-a transformat in fizica nucleara…ptr. necunoscatori, evident…oricum, bine intentionat articolul, ptr. cunoscatori e o adevarata gura de aer proaspat (breath of fresh air…parca nu se traduce la fel de “melodic” pe romaneste 😀 ), dar usor fortat ptr. un utilizator neexperimentat care de abia descopera cerul…cu ochiul…nu e cazul meu, evident