O cometă printre stele

Ați auzit cumva de cometa binară, de care se apropie sonda Rosetta? Este un obiect cosmic interesant dar nu despre ea vreau să vă vorbesc.

C/2014 E2 Jacques în imaginile luate de satelitul solar Stereo A
C/2014 E2 Jacques în imaginile luate de satelitul solar Stereo A

Am ales o altă cometa, C/2014 E2 (Jacques), un obiect cu perioada de 21.000 de ani, pe care nu o să îl revedeți niciodată. Nu că până acum l-ați fi văzut…

Această cometa trece pe lângă Soare (la periheliu) la fiecare 21.424 de ani și a facut-o chiar la începutul lunii iulie, când s-a aflat la 99 de milioane de km de astrul zilei. În acele zile cometa nu a putut fi văzută de pe Terra pentru că s-a aflat pe cer odată cu Soarele, dar s-a văzut foarte bine din spațiu.

Singurul telescop solar spațial în care s-a văzut cometa a fost Stereo-A, aflat acum cumva în spatele Soarelui față de Pământ.

Astfel, într-una din camerele aflate pe satelit care nu este îndreptată înspre Soare ci mai departe de el, cometa s-a putut vedea când s-a aflat la cea mai mică depărtare de Soare. Am putut vedea cometa în toată splendoarea ei, cu o coadă de praf care a trebuit să suporte capriciile erupțiilor solare.

Direcția în care este orientată  camera în care s-a văzut cometa
Direcția în care este orientată camera în care s-a văzut cometa

În animația de mai sus se vede cum cometa evoluează ca strălucire, mărime și poziție față de Soare. Începând cu 3 iulie o parte din coada cometei se desprinde și este aruncată în spațiu de suflul unei erupții solare de mare intensitate. Același fenomen se produce și pe 12 iulie, când cometa se află mai departe de Soare și sondă.

În centrul imaginilor de mai sus se află planeta Venus, Soarele este la dreapta și în stânga se vede o parte din echipamentul aflat la bordul sondei.

O cometă prin binoclu

Printr-un binoclu, în perioada următoare ai putea vedea cometa, care se află pe cerul de dimineața.

Traiectoria cometei din zi în zi. Poziția cometei este cea pentru ora 2 dimineața
Traiectoria cometei din zi în zi. Poziția cometei este cea pentru ora 2 dimineața

 

Începând cu ora 2-3 dimineața o poți căuta în constelația Auriga. Identificați constelația și folosiți harta de mai sus pentru a găsi poziția cometei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s