Un excepțional (dar repetabil) fenomen astronomic se întâmplă zilele acestea. Se întâmplă sub ochii noștri, cu Soarele, dar nu-l vedem.
Suna paradoxal să nu vezi ce se întâmplă cu Soarele dar chiar așa este: în aceste zile astrul zilei se vede într-un fel.
Privit de pe Pământ, Soarele se vede ca un disc, uneori cu pete, alteori fară. Noi știm însă că Soarele este o imensă sferă, care are un ecuator și doi poli.
—————————————————————————————————————————-
Întrebarea de un milon de dolari: V-ați gândit vreodată sub ce orientare se vedea Soarele de pe Pământ?
Răspunsuri posibile:
1. Înclinat înspre noi cu polul nord
2. Înclinat înspre noi cu polul sud
3. De pe muchie?
Sunați repede un prieten căci răspunsul e complicat, toate cele de mai sus fiind valabile.
—————————————————————————————————————————-
Axa de rotație a Soarelui este înclinată cu 7,25 grade față de orbita terestră și este mereu îndreptată în aceeași direcție. Pe măsură ce ne rotim în jurul lui, vedem mereu un pol mai bine decât altul, sau, în două momente din an, amândoi polii înclinați la fel.
În această perioadă, mai exact între 6 și 11 septembrie, polul nord al Soarelui este îndreptat înspre Terra și dacă ne uităm la Soare vom vedea polul nord dar nu și polul sud.
Acest fenomen se întâmplă o dată la fiecare orbită, mereu în preajma zilei de 9 septembrie. Am început să nu mai vedem polul sud al Soarelui de pe 7 iunie și nu va mai apărea până pe 9 decembrie, când nu se va mai vedea polul nord.
Momentele când Soarele „stă drept” se produc chiar pe 7 iunie și 9 decembrie, după cum puteți vedea și în animațiile de mai jos.
Acesta este fenomenul deosebit, repetabil și imposibil de văzut care se produce chiar sub ochii noștri.