O cometă a trecut pe lângă Marte și am așteptat cu nerăbdare fotografiile, care ca idee au ceva spectaculos: prima cometă fotografiată de pe suprafața unei alte planete.

Prima imagine este luata de la suprafată de către mașina teleghidată Opportunity, care a capturat două imagini ale cometei cu numai doua ore înainte de a atinge depărtarea minimă. Pe imagini, cometa este destul de strălucitoare, sigur vizibilă cu ochiul liber de pe Marte, are și o coadă nu foarte evoluată, așa cum era de așteptat la o cometă aflată departe de Soare.

Imaginea de mai sus este destul de “murdară”, plină de raze cosmice, vizibile sub formă de puncte. Stelele sunt dâre pentru câ expunerea a fost lungă iar sonda a stat nemișcată. Pentru a vă orienta găsiți aici o hartă a zonei.
O altă fotografie a fost făcută de cea mai bună cameră aflată acum pe orbita marțiană, la bordul sondei Mars Reconnaissance Orbiter . Camera, care are și un nume – HiRISE – ia imagini de mărimea 20,000 × 126,000 pixeli și poate prinde detalii de câțiva centimetri pe Marte, ajutată de telescopul de 0,5 m de care este atașată.
Când a fost îndreptată înspre cometă, pe 19 octombrie, a văzut cum coama cometei avea un sâmbure care probabil este nucleul acesteia. Mărimea în pixeli însoțită de distanța la care se află cometa a dat mărimea aproximativă a nucleului, mai mică de 0,5 km. Astfel se pare că avem de-a face cu o mini-cometă.

Cu două zile de apropierea minimă sonda MAVEN a determinat mărimea norului de hidrogen care înconjoară nucleul, un nor pufos de 300.000 de km în diametru. Cometa ar încăpea frumușel între Pământ și Lună…

Avem de-a face cu fotografii nu tocmai frumoase dar foarte utile. Am aflat că dacă am fi fost pe Marte a fi văzut cu ochiul liber o mini-cometă înconjurată de un nor de 300.000 de km în diametru.