Ne paște o cometă

Iarna aceasta o cometă ar putea deveni vizibilă prin binoclu.

Poziția cometei C/2014 Q2 (Lovejoy) față de orizont, în zilele  menționate, la ora 23
Poziția cometei C/2014 Q2 (Lovejoy) față de orizont, în zilele menționate, la ora 23

Chiar dacă nu va fi foarte strălucitoare, va fi poziționată foarte bine pe cer, astfel încât se va putea vedea în fiecare seară senină, până când vă plictisiți (sau nu se mai vede prin instrumentul vostru).

Cometa se numește C/2014 Q2 (Lovejoy) chiar dacă nu se va apropia mult de Soare sau de Pământ, va atinge o strălucire care o va face vizibilă prin binoclu. Cea mai potrivită perioadă observații este din decembrie 2014 până în martie 2015, timp în care veți putea vedea cu ochii voștri cum evoluează ca aspect și strălucire astrul.

Când și cum se poate vedea cometa

La începutul lui decembrie cometa nu se va putea vedea din România, dar va apărea pe cer începând cu 15-20 decembrie, când se va situa foarte aproape orizontul sudic, în jurul orei 1 dimineața.

Situația se îmbunătățește dramatic începând cu sfârșitul lunii, de când cometa se va afla în constelații mereu vizibile seara și noaptea, astfel încât se va putea vedea destul de ușor, dacă și strălucirea ei va crește conform calculelor. Harta de mai sus vă arată poziția cometei față de orizont, la ora 23, și se vede clar că în următoarele luni mereu la acea ora cometa se va putea vedea.

Se estimează că va atinge magnitudinea 5-6 spre sfârșitul lui ianuarie 2015, când va traversa destul de rapid constelațiile Eridanus, Taurus și Aries. Puteți folosi harta de mai jos, care vă arată traiectoria cometei pe care sunt marcate anumite date.

Cometa C/2014 Q2 (Lovejoy) în perioada 1 dec 2014 - 1 mar 2015
Cometa C/2014 Q2 (Lovejoy) în perioada
1 dec 2014 – 1 mar 2015

Pentru a vedea unde se află cometa într-o zi anume, uitați-vă pe traiectorie și interpolați. Ieșiți afară cu un binoclu și îndreptați-l înspre zona respectivă și ar trebui să vedeți, în afară de stele, un astru difuz și alungit. Acest astru, v-ați prins, cometa, se deplaseară rapid printre stele și a doua zi nu va mai fi în același loc (dar nu este problemă căci aveți traiectoria ei).

Ideal ar fi să cunoașteți și care sunt stelele din drumul cometei. De exemplu, pe 1 ianuarie cometa se află în dreapta stelei Rigel, a doua stea ca strălucire din Orion. Între 10 și 15 ianuarie se va afla în dreapta stelei Aldebaran din Taurus și între 17 și 20 ianuarie în preajma Pleiadelor. Pe 4 și 5 februarie cometa se va afla destul de aproape de una dintre cele mai strălucitoare stele din Andromeda, Almach sau gamma din Andromeda.

Ce știm despre cometă

Un lucru interesant este faptul că perioada de revoluție în jurul Soarelui a cometei este de aproximativ 13.000 de ani. Ultima oară când s-a apropiat de Soare, în România umblau câinii cu covrigi în coadă și dacă nu mă credeți întrebați-vă strămoșii sau consultați monitorul oficial din acea perioadă.

One comment

  1. Buna ziua,
    as vrea sa vad cometa Lovejoy si nu stiu unde sa ma duc – inteleg ca activitatea observatorului Urseanu este momentan “mutata”? Ma puteti indruma spre o locatie care dispune de tehnologia potrivita pentru a putea face observatii astronomice in aceasta perioada?
    Va multumesc frumos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s