De pe Terra o eclipsă de Soare se produce când Luna acoperă Soarele, un fenomen numit de fapt „ocultație”. De pe Soare o eclipsă de Soare se vede când umbra Lunii traversează planeta noastră, exact ce vedeți în animația de mai jos.
În animație se vede cum umbra Lunii se deplasează pe glob, aproape de Polul Nord, urma ei fiind „banda de totalitate”. Umbra va traversa mai mult oceanul, doar câteva insule aflându-se în drumul ei.

Acum urmează un monolog interminabil despre viteza umbrei și lățimea benzii de totalitate, singurele informații de care aveți nevoie să reușiți în viață.
Viteza umbrei
Viteza umbrei Lunii este de fapt viteza de rotație a Lunii în jurul Pământului minus viteza de rotație a Pământului în jurul axei proprii. Viteza de rotație a Lunii variază, între 3 470 și 3 682,8 km/h, în funcție de depărtarea Lunii de Pământ. Viteza Lunii este mai mare atunci când aceasta este mai aproape de noi, adică la „perigeu”.
Viteza de rotație a unui loc de pe Pământ variază în funcție de locul unde te afli (latitudine). Este mai mare la ecuator, 1670 km/h și devine mai mică pe măsură ce te apropii de poli, fiind 0 km/h acolo.
Dacă din viteza Lunii scădem viteza de rotație a Pământului ne putem da seama de viteza aparentă a umbrei, dar asta nu este tot.
Viteza umbrei se modifică și în funcție de poziția umbrei pe glob (cele mai lente umbre fiind la ecuator) dar și în funcție de geometria Pământului. Umbra este mai rapidă în locurile unde este dimineață sau seară decât acolo unde eclipsa se produce la miezul zilei.
Forma benzii de totalitate
Un alt detaliu al traiectoriei Lunii este forma acesteia. Daca priviți banda de totalitate veți vedea că este curbată. Sunt și eclipse la care banda de totalitate este paralelă cu ecuatorul, totul depinzând de momentul din an când se produce eclipsa și de poziția umbrei pe glob.
Motivul pentru care benzile de totalitate au forme diferite este complex și este dat faptul că Pământul se rotește înclinat față de orbita Lunii (23 de grade și 27 de minute) și că orbita Lunii este înclinată față de ecuatorul terestru (cu 5 grade). Dacă totul s-ar fi rotit în același plan banda de totalitate ar trece numai pe la ecuator.
Lățimea benzii de totalitate
Lățimea benzii depinde de raportul de depărtarea Lunii față de Pământ (depărtare mică = umbră mai mare) și de depărtarea Pământului de Soare (depărtare mică = Soare mai mare), toate fiind incluse în calcule.
Mai contează și unghiul sub care cade umbra Lunii pe glob. Cu cât unghiul este mai mic cu atât umbra este mai alungită (mai lată), acestea fiind cazurile când eclipsa se vede la răsăritul sau apusul Soarelui.
Încă ceva care contează și terminăm: unghiul sub care cade umbra Lunii se schimbă și în funcție de locul de pe glob pe unde trece umbra. Când umbra Lunii trece aproape de poli aceasta va fi foarte alungită și lată, opusul producându-se pentru umbrele care trec pe la ecuator.
Pentru ilustrație iată toate benzile de totalitate din perioada 2010-2020.
