Nume pe Pluto

Din iulie 2015 este nevoie de nume pe o mică stâncă înghețată, glazurată cu azot și metan, aflată la 5 miliarde de km depărtare.

Harta planetei pitice Pluto. Hartă realizată de NASA
Harta planetei pitice Pluto. Hartă realizată de NASA

A fost vreme când pe Pământ exploratorii denumeau locurile descoperite, mai ales dacă nimeni nu locuia acolo.

În cazul planetelor, pe măsură ce acestea erau catografiate, numele au fost alese pe „teme”, adică s-au dat nume din anumite subiecte. Avem de-a face pe toate planetele cu suprafață solidă cu nume de oameni reali sau imaginari (toți decedați, zei și zeițte), nume de orașe și râuri terestre dar și nume de nave maritime.

În cazul lui Pluto, o planetă explorată în premieră în luna iulie de sonda New Horizons (NASA), nu se cunoșteau forme de relief și nu erau necesare nume.

Din iulie 2015 totul s-a schimbat, descoperindu-se cratere, munți dar și zone plane sau accidentate. Și pentru că toate au nevoie de nume, operatorii misiunii au făcut o „ofertă” de nume pentru Uniunea Astronomică Internațională, organizația care în urma votului poate pune nume pe hărțile planetelor.

Iată ce propuneri au făcut ei:

  • nume de sonde spațiale sau nave spațiale, care ne-au ajutat să explorăm spațiul cosmic – numele sunt cunoscute vouă pentru că orice pasionat a auzit de ele; s-au folosit pe hărțile informale făcute de NASA următoarele nume din acest domeniu: Sputnik, Challenger, Columbia, Soyuz, Coleta de Dados, Chandrayaan, Astrid, Hayabusa, Yutu, Voyager, Pioneer și  Luna; remarcați că explorarea spațiului cosmic este o întreprindere internațională, fiind alese și nume din Rusia, Brazilia, China, Japonia și Suedia;
  • nume de oameni de știință și ingineri care au contribuit la cunoașterea planetei Pluto; s-au folosit mai multe nume, inclusiv cel al descoperitorului planetei, Tombaugh;
  • nume de exploratori ai planetei noastre, printre numele regăsite pe Pluto găsindu-se și cele ale celor care au urcat prima oară pe Everest, Hillary și Norgay;
  • nume de zei și zeție, nu comentez.
O mică zonă de pe Pluto, cu denumirile aferente. Hartă realizată de NASA
O mică zonă de pe Pluto, cu denumirile aferente. Hartă realizată de NASA

Un alt obiect care are nevoie de nume este satelitul lui Pluto, Charon. Aici s-au propus nume simpatice, ale navelor de explorare fictive dar și ale exploratorilor fictiv. Găsim pe Charon nume ale personajelor din filmele SF, ale navelor din filme, ale locurilor vizitate de acestea dar și ale autorilor de materiale de ficțiune.

Harta lui Charon, pe care se găsesc nume foarte familiare. Foto: NASA
Harta lui Charon, pe care se găsesc nume foarte familiare. Foto: NASA

Greuceanu ar fi avut numele pe Charon daca s-ar fi dus pe Tatooine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s