Câteva imagini ale cometei C/2013 US10 (Catalina).

Am observat obiectul în dimineața de 23 decembrie 2015, timp de o oră începând cu ora 04:50, când se afla mai sus pe cer și până să înceapă crepusculul astronomic.
Din București, prin căutător 8×50 nu se vedea, dar am zărit-o ca pe o mic pată prin alt căutător de 90 mm în diametru, la 30 de ori mărire.
Am început să iau imagini, prin telescopul de 0,5 m în diametru al Institutului Astronomic al Academiei Române, cu expunere de 30 de secunde, pentru că la expunere mai mare cometa ieșea mișcată. Iată cum arată o imagine brută.

Camera CCD folosită este un SBIG STL11000M, iar telescopul are diametrul de 0,5 m și distanța focală de 7500 mm.
După cum vedeți, pe imaginile brute, nu se distinge niciuna dintre cozile cometei ci numai nucleul și coama. Dar pentru că am luat mai multe imagini, am făcut două lucruri: o animație în care se vede cum cometa se deplasează printre stele într-un interval de o oră și o suma a imaginilor.
Pe durata animației de mai sus cometa s-a apropiat de Pământ cu 135.204 km.

În imagine sumă cel mai ușor se distinge coada ionică (atomi de gaz care emit lumină), aflată în diagonala din dreapta sus față de nucleul cometei. Coada pare divizată în mai multe cozi mai mici. Un alt detaliu vizibil este coama cometei, pata albă care înconjoară nucleul mic și strălucitor (denumit de fapt „pesudonucleu” căci nu este nucleul adevărat al cometei).
Coma se alungește în jos, zonă de unde începe coada de praf a cometei (care nu se vede în această imagine din cauza câmpului vizual mic).

Un alt mod de a vizualiza cozile cometelor este să scazi din imaginea finală de două sau trei ori aceeași imagine dar rotită cu câteva grade. Modul acesta de a scoate informații se numește „filtru Larson-Sekanina” și ajută la evidențierea jeturilor din nucleu, prin creșterea contrastului. Iată o imagine cu un asemenea filtru aplicat cometei C/2013 US10.

Se văd în imaginea de mai sus alte două jeturi care izvorăsc din nucleu, în partea din stânga jos.
Sunt multe de spus despre comete iar aceasta de abia a început să se vadă cum trebuie pe cer.
Alte observații la această cometă: Maximilian Teodorescu; Cristian Dănescu.
Mă mir că nu a izbucnit nici un frenetism spiritual creștin: și lună plină în ajun și comeata! 🙂 :))))) De mirare! Folosesc această ocazie să vă mulțumesc pentru atâtea informații faine și să vă doresc Sărbători fericite, precum și un An Nou plin de reușite și bucurii!
La Multi Ani și ție și mulțumesc pentru aprecieri și likeurile constante.