Venus + Saturn = love

Dacă ar trebui să găsesc un motiv să ma trezesc la 5 dimineața și să ies în frig, cel mai bun ar fi apropierea dintre Venus și Saturn din dimineața de 9 ianuarie.

Venus și Saturn se întâlnesc pe cerul de dimineață
Venus și Saturn se întâlnesc pe cerul de dimineață

Planetele astea două se mai întâlnesc uneori pe cer, dar nu deseori se află atât de aproape una de alta încât le putem vedea prin telescop la putere medie pe amândouă deodată.

Exact asta se va întâmpla în dimineața de 9 ianuarie, când planetele se vor afla la 0,1 grade una de alta și prin telescoapele la putere de 40-50x (care au câmpul de un grad) se vor putea vedea amândouă deodată.

Venus va fi cel mai strălucitor obiect și se va vedea ca un disc nici rotund, nici jumătate, planeta fiind în „fază”.  Saturn este… Saturn, un disc de dimensiunea celui al lui Venus, înconjurat de un inel. În funcție de mărimea telescopului folosit veți putea vedea unul sau mai mulți sateliți. Nu uitați: toate detaliile enumerate mai sus se văd doar într-un singur câmp al telescopului.

Venus și Saturn prin telescop
Venus și Saturn prin telescop

Cu ochiul liber, cele două planete se vor vedea extrem de aproape dar nu ca un singur astru. Diferența de strălucire va fi destul de mare, Venus fiind obiectul mai luminos, de 66 de ori mai strălucitor decât Saturn. Totuși nu ne este rușine nici cu Saturn, fiind un obiect destul de strălucitor în sine.

O apropiere și mai mică se va produce pe 22 iulie 2037, însă vă recomand să așteptați al fenomen: pe 12 august 2243 planetele vor fi atât de apropiate încât Venus va trece peste Saturn. Să mă dezgropați și pe mine să văd!

 

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s