Asteroizi cu sateliți

Este clar! În sistemul solar nu mai există pic de respect: orice fărâmă de materie are aroganța de a avea sateliți.

Orbitele asteroizilor cu doi sateliti
Orbitele asteroizilor cu doi sateliti

Impertinenta asteroidului (130) Elektra este fără margini, această așchie având nu unul, ci doi sateliți.

Recent s-a aflat că un asteroid banal, care face gașcă cu alți 700.000 în timp ce se rotește în jurul Soarelui (și probabil conspiră pentru a mai crea câteva cratere pe planete), are nu un satelit, ci doi.

Elektra, asteroidul cu numărul 130, cu o mărime cam cât opt orașe București, a fost găsit în posesia a doi sateliți naturali.  Sateliții sunt mici, cât un cartier (7 și 5 km) și se rotesc în jurul asteroidului în 5, respectiv o zi. Imaginați-vă un oraș de 200 km, plin de blocuri și grădinițe, însoțit în mișcarea lui prin spațiu de două cartiere care se rotesc în jurul lui. Cel mai mare dintre sateliți s-ar roti în jurul asteroidului de 336 de ori în timp ce acesta face o rotație în jurul Soarelui.

electra-si-satelitii
Asteroidul Elektra (în centru) și sateliții săi. Imagini din articolul „EXTREME AO OBSERVATIONS OF TWO TRIPLE ASTEROID SYSTEMS WITH SPHERE”

Această piatră sfidează orice limită a bunului simț și pentru că sateliții săi nu prea ar trebui să fie acolo unde sunt. Au o compoziție asemănătoare cu a asteroidului, semn că s-au desprins din acesta, dar leeeeent, căci altfel ar fi căpătat o viteză prea mare pentru a putea fi ținuți de gravitația slabă a unui corp atât de mic.

(130) Elektra ne râde cu nerușinare în față, împreună cu alți câțiva asteroizi cu doi sateliți și câteva sute cu un singur satelit, majoritatea aflați între Marte și Jupiter.

Asteroidul Sylvia și sateliții săi. Foto: Franck Marchis
Asteroidul Sylvia și sateliții săi. Foto: Franck Marchis

Conspirația rușinii se întinde însă și mai departe de Neptun, unde planeta pitică FaceFace, pardon… Makemake, a fost recent prinsă în trafic însoțită de un satelit de aproape 200 de km. Se știe de mult că totul e putred mai departe de Neptun, unde cel mai mare asteroid din zonă (Pluto) are numai puțin de cinci sateliți.

Lucrurile nu merg bine în colțișorul nostru de galaxie, iar vinovații încep să iasă la iveală, în urma atentelor observații ale astronomilor. Iată mai jos, o parte din nerușinatele obiecte din sistemul solar

Lista rușinii în centura principală de asteroizi:

  • (45) Eugenia – doi sateliți (S/2004 (45) 1 și Petit-Prince)
  • (93) Minerva – doi sateliți (Gorgoneion și Aegis)
  • (216) Kleopatra – doi sateliți (Cleoselene și Alexhelios)
  • (130) Elektra – doi sateliți (S/2003 (130) 1 și S/2014 (130) 1)
  • (87) Sylvia – doi sateliți (Remus și Romulus)
  • (136108) Haumea – doi sateliți (Namaka și Hi’iaka)

 

O lipsă de respect față de Pământ, strigătoare la cer!

 

 

 

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s