Tranzitul lui Mercur

Poate cel mai așteptat eveniment astronomic al anului este tranzitul planetei Mercur peste Soare.

Textele de pe ilustrație spun totul
Textele de pe ilustrație spun totul

 

Pentru că Mercur este o planetă situată între Pământ și Soare, din când în când se poate vedea cum trece peste Soare. Practic, Mercur se află între noi și Soare la fiecare 115 zile, dar de obicei se află mai sus sau mai jos față de disc, fenomen care nu se poate vedea. Rareori, cele trei obiecte se află în același plan și aliniate Soare-Mercur-Pământ, moment când, văzut de pe Pământ, Mercur trece peste Soare. Sau, văzut de pe Soare, Mercur trece peste Pământ. Depinde unde te afli… location, location, location… după cum e și vorba.

Din toată România tranzitul începe la ora 14:11:53, plus minus câteva secunde în funcție de locul de observație. În estul țării tranzitul începe mai devreme (pe la secunda 50 a minutului 11 din a patrusprezecea ora), iar în vest mai târziu (secunda 58 a aceluiași minut din ora zilei de 9 mai).

Planeta nu se vede mare (diametru aparent 12″), dar nefiind un punct, îi va lua ceva până când va intra complet pe discul Soarelui, 3 minute și 11 secunde.

Deplasarea lui Mercur pe Soare dacă ai un telescop pe o montură alt-azimutală (care se mișcă stânga-dreapta și sus-jos)
Deplasarea lui Mercur pe Soare dacă ai un telescop pe o montură alt-azimutală (care se mișcă stânga-dreapta și sus-jos)

Maximul fenomenului se produce cu patru minute înainte de ora 18, când Soarele nu se află foarte sus pe cer (cu două ore și 30 de minute înainte de apus). În continuare putem vedea cum Mercur se deplasează pe Soare, în timp ce acesta se apropie de orizont.

Soarele va apune în jurul orei 20:30, mai devreme în estul și sudul tării și mai târziu în nord-vest. Dacă vă aflați în vestul tării veți putea vedea mai mult din tranzit (cu 30 de minute mai mult) pentru că Soarele apune mai târziu.

Dacă ratați acest tranzit, veți mai putea vedea o parte din cel din 11 noiembrie 2019 sau pe cel din 13 noiembrie 2032.

Date exacte despre tranzit

Momentele de început și de maxim ale tranzitului
Momentele de început și de maxim ale tranzitului

Observarea tranzitului

Privirea directă la Soare, prin telescop sau cu ochiul liber, dăunează grav vizionării serialelor preferate, pentru că duce la orbire. Nu este interzis să vă uitați la Soare, dar veți orbi.

Din păcate discul lui Mercur este mic și nu se poate vedea cu ochiul liber, dar este ușor de obsevat printr-un instrument astronomic cât de mic, dotat cu un filtru solar, desigur. Singurele filtre solare care se pot folosi sunt cele din „mylar”, o folie argintie care blochează o mare parte din lumina Soarelui, dacă sunt puse în fața obiectivului. Dacă sunt puse la ocular se topesc iar observatorul (omul care privește) orbește.

Puteți găsi filtre mylar (se comandă la cm pătrat) la următoarele magazine de astronomie:

Dacă nu aveți filtru solar nu priviți înspre Soare. De ce? Pentru că orbiți.

Q&A

  1. De unde nu pot să văd tranzitul?

Dacă dorești să nu vezi tranzitul, presupunând că vrei sa dai bani mulți și să cari instrumentele astronomice pe avion, poți merge în Australia, Noua Zeelandă sau Antarctica.

2. De unde pot să văd un tranzit al Pământului peste Soare?

De pe Marte. Se va produce unul chiar pe 10 noiembrie 2084 (calendarul este cel de pe Pământ ca să știi să te pregătești). Chiar vrei să știi mai exact de unde se va vedea?

3. Nu am telescop. Cum pot vedea tranzitul?

Caută alți pasionați de astronomie care se uită la tranzit. Caută astrocluburi în orașul tău. Dacă nu există, poți face ca orice om normal: îl vezi pe internet.

4. Ce e cu articolul de dinaintea acestuia? Nu e cam inutil?

Este o glumă serioasă care arată cum se văd de pe alte planete fenomene astronomice familiare nouă. Inutil ar fi fost dacă ne-am fi gandit ce se vede de pe Mercur.

 

 

 

 

2 comments

  1. […] „Pentru că Mercur este o planetă situată între Pământ și Soare, din când în când se poate vedea cum trece peste Soare. Practic, Mercur se află între noi și Soare la fiecare 115 zile, dar de obicei se află mai sus sau mai jos față de disc, fenomen care nu se poate vedea. Rareori, cele trei obiecte se află în același plan și aliniate Soare-Mercur-Pământ, moment când, văzut de pe Pământ, Mercur trece peste Soare”, explică Adrian Șonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe blogul personal. […]

  2. Invat si rad in acelasi timp. Thank you for that! Din punctul meu de vedere, sunteti Neil deGrasse Tyson de Romania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s