Fenomen astronomic în iulie 2016

Iată ce este mai interesant  pe cer în iulie.

mercur-venus

  1. Mercur și Venus pe cerul de seară

Vor fi destul de greu de observat cele două planete, din cauză că se vor afla foarte jos pe orizont, doar 5 grade deasupra orizontului, la ora 21, cea mai potrivită oră pentru a le vedea.

Ce înseamnă cinci grade? Priviți un bloc comunist de pe stradă. Priviți parterul și ferestrele parterului. Cinci grade înseamnă înălțimea față de asfalt la care se află centrul ferestrei. Destul de jos…

Cel mai bine este sa priviți la ora 21, înspre locul în care a apus Soarele, și să căutați un astru mai strălucitor, care este Venus. Lângă Venus se află și Mercur, mai puțin strălucitor dar vizibil chiar pe cerul apusului.

mercur-venus-2016

Între 13 și 16 iulie Mercur este în stânga lui Venus. De pe 17 Mercur pleacă înspre stânga. În seara de 16 cele două obiecte se vor afla aparent la cea mai mică depărtare, o,5 grade (adică diametrul obișnuit al Lunii). Dacă îl vedeți pe Venus, Mercur se află la un diametru al Lunii în sus și la dreapta.

mercur-venus

Va trebui să vedeți apropierea dintre Venus și Mercur nu pentru că e ușor, ci pentru că e greu. Și pentru că dintre cei foarte puțini care vor încerca, și mai puțini vor reuși.

Iată un alt motiv pentru care trebuie să le vedeți: următoarea apropiere asemănătoare (ca depărtare a planetelor una de alta) se va produce pe 13 septembrie 2019 și nu stiu câți din cititorii actuali ai materialului vor mai fi în viață.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s