4/5 iulie 2016 – Juno ajunge la Jupiter

Începând cu ora 6:38, în dimineața 5 iulie 2016, planeta Jupiter ar trebui să aibă un satelit artificial, ultimul fiind sonda Galileo care a funcționat din 1995 până în 2003.

Jul-04-2016 09-11-12

Jupiter a fost observat de pe Pământ și cu cele câteva sonde spațiale care au trecut pe rapid pe lângă, dar pentru că anumite date nu pot fi obținue decât orbitând planeta, NASA a construit și lansat (în 2011) o sondă spațială dedicată, denumită „Juno”.

Juno va ajunge la Jupiter pe 5 iulie, ora 6:30 ora locală. În prezent viteza sondei este foarte mare, atât de mare încât Jupiter nu o poate încetini, drept pentru care este nevoie să fie încetinită folosind un motor de rachetă, care va fi aprins pe 5 iulie, ora 6:18.  Arderea acestuia în direcția de deplasare a sondei este suficientă pentru încetinirea de la o viteză de peste 70.000 km/h (față de Jupiter), la o viteză mai mică pentru ca forța de atracție a planetei să curbeze înspre ea traiectoria lui Juno.

Și pentru că azi (4 iulie) veți auzi mai des de inserția pe orbita joviană a sondei Juno, iata calendarul evenimentelor, în ora locală a României:

 • 4 iulie, ora 19 – conferință de presă NASA;
 • 5 iulie, între 4-5:30 – sonda face manevrele înainte de apropierea minimă de Jupiter (rotire față de Soare și stabilizarea vibrațiilor);
 •  5 iulie, ora 5:30 – începe transmisia în direct a evenimentului pe NASATV;
 • 5 iulie, ora 5:56 – sonda începe să se rotească mai rapid (5 rotații pe minut);
 • 5 iulie, ora 6:18 – începe arderea motorului de rachetă (durată – 35 de minute);
 • 5 iulie, ora 6:38 – captarea pe orbita joviană (viteza necesară atinsă);
 • 5 iulie, ora 6:53 – se încheie arderea motorului;
 • 5 iulie, ora 6:55 – sonda începe să se rotească mai rapid (două rotații pe minut);
 • 5 iulie, ora 7:05 – sonda se orientează înspre Soare;
 • 5 iulie, ora 7:16 – sonda începe să transmită telemetrie (date despre poziția și viteza ei); – acum vom afla dacă manevra de captare a avut loc;
 • 5 iulie, ora 8 – conferință de presă NASA

Nu vom avea imagini de la Jupiter în timpul captării, ci doar animații. Pentru că Jupiter este departe, toate evenimentele de mai sus se vor fi desfășurat cu 45 de minute înainte (în lista de mai sus fiind trecute orele când primim noi informațiile).

Puteți privi la NASA TV sau pe UStream.

Toate comenzile sunt deja în computerul sondei, iar noi suntem spectatori. Practic, toți în afară de operatorii misunii sunt doar spectatori.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s