Dacă doriți să vedeți ceva frumos pe cer, luna august oferă două fenomene. Pentru observarea unuia este nevoie de pregătiri, acrobații și de răbdare, pentru că se derulează pe tot parcursul lunii. Pentru observarea celuilalt este nevoie doar de un drum.
Unul dintre ele se poate vedea doar în două nopți, de preferabil după miezul nopții, iar celălalt seara, la apusul Soarelui.
Trei planete la apusul Soarelui
Trei planete se văd pe cer, imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție: Venus, Mercur și Jupiter. Două dintre ele se văd mai ușor pentru că sunt strălucitoare (Venus și Jupiter) dar toate au ceva în comun: se află destul de jos față de orizont. Mai mult ca sigur că nu le veți vedea decât pe Venus și Jupiter, Mercur fiind vizibil mai ușor printr-un binoclu, prin căutare în jurul planetelor mai strălucitoare.
V-ați uitat vreodată, din fața unui bloc, la parter, fix la mijlocul geamurilor? Dacă nu (puțin probabil), antrenați-vă pentru că vă va folosi. Mergeți lângă un bloc, pe aleea din fața acestuia, și priviți înspre parter, fixați un geam, și uitați-vă la mijlocul acestuia. Față de baza blocului nu priviți foarte sus și la fel de „sus” va trebui să priviți pe cer pentru a vedea planetele.
Mergeți într-un loc de unde vedeți apusul, așteptați ca Soarele să apună, și priviți la înălțimea respectivă (denumită pompos „5 grade”), înspre locul de apus. În acea direcție se văd planetele.

Ora cea mai potrivită pentru privit este la 20-30 de minute după apusul Soarelui.
10 august
Venus este cea mai apropiată planetă de orizont, Jupiter se află cel mai sus pe cer (de două ori mai sus decât Venus), în diagonală stânga sus față de Venus. Mercur se află între ele. Mercur se poate vedea prin binoclu, urmărind prin acesta drumul de cer dintre Venus și Jupiter. Mercur se află la mijlocul distanței, puțin mai jos. Prima care apune este Venus, în jurul orei 21:16, așa că aveți la dispoziție 40 de minute pentru a găsi planetele.
15 august
Tot la 30 de minute după apusul Soarelui, veți găsit pe Venus mai aproape de Jupiter. Căutați-o mai întâi pe Venus, apoi în stânga sus pe Jupiter. Amândouă se văd ca niște stele, Venus fiind mai strălucitoare.
Mercur se află acum între Jupiter și orizont, la aceeași înălțime deasupra orizontului ca Venus. Venus apune prima, în jurul orei 21:10.
20 august
Venus și Jupiter sunt și mai apropiate una de alta. Pe 10 august se aflau la 17 grade una de alta, iar acum la numai 7 grade, deci destul de aproape. Un binoclu 7×50 are câmpul vizual de 5 grade, așa că în curând le veți putea vedea pe amândouă prin binoclu. Diferența de depărtare de datorează mișcării planetelor Venus și Pământ.
Cele trei planete formează un frumos triunghi, Venus fiind mai apropiată de orizont decât Jupiter. Mercur se află între Jupiter și orizont, mai apropiat de orizont. Venus apune la ora 21.
25 august
Deja putem spune că Venus și Jupiter se află în același loc pe cer. Priviți înspre vest la câteva zeci de minute după apusul Soarelui și veți vedea un astru strălcitor (Venus) însoțit în stânga de altul (Juptier). Cele două obiecte se văd în același câmp al unui binoclu care măreste de 7 sau 10 ori (7×50, 10×50).
Amândouă apun în jurul orei 21, Venus mai devreme decât Jupiter.
30 august
A fost o lună grea, cu priviri dese aruncate orizontului de vest, dar nu pentru obsevarea Soarelui ci a două puncte luminoase. Dacă mai aveți energie, priviți înspre locul de apus al Soarelui, jurul orei 20:30, unde se află Venus și Jupiter. O veți vedea pe Venus prima oară pentru că strălucirea ei este mai mare decât a lui Jupiter, însă diferit față săptâmânile anterioare, Jupiter se află în dreapta lui Venus. Se mișcă planetele… asta-i viața!
Perseide – stele căzătoare – fenomen astronomic ușor de observat (11/12 și 12/13 august)
O să râdeți.
Ieșiți în afara orașului în cele două nopți, întindeți-vă pe jos și priviți cerul măcar o oră.
Cer senin!