Jupiter Juno

În drum spre Jupiter, sonda spațială Juno a luat patru imagini pe oră, timp de patru săptămâni. Imaginile neprelucrate și în mărime naturală au fost puse pe site-ul misiunii pentru că oricine dorește să vadă cum se apropie maiestuoasa planetă, dintr-un unghi sub care un se poate vedea niciodată de pe Terra.

Jupiter văzut de sonda spațială Juno. 10 iulie 2016. Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS
Jupiter văzut de sonda spațială Juno. 10 iulie 2016. Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Mai jos se găsește un gif animat cu imagini din oră în oră, de când au început să se ia imagini până la oprirea camerei. Nordul este în jos în imaginile de mai jos.

Jupiter-JunoCam-fast

Mai jos se găsește alt film, compus din imagini luate după captarea pe orbită, în timp ce sonda se îndepărta de planetă, procesate de operatorii misiunii. Se vede clar cum planeta se rotește, urmărind detaliile din atmosferă. Nordul este în sus în imaginile de mai jos.

junojupiter-10-17iulie2016

Imaginile au fost luate și cu un motiv științific, monitorizarea atmosferei joviene în timpul apropierii. De obicei se cer imagini făcute de pe Pământ, însă în perioada iuni-iulie-august-septembrie planeta se află prea aproape aparent de Soare pentru a se obține imagini suficient de des de pe Pământ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s