Pe 1 septembrie s-a produs o eclipsă inelară de Soare, care nu a fost vizibilă din România ci din Africa centrală și Oceanul Indian.
Practic în timpul unei eclipse de Soare, umbra Lunii străbate suprafața Pământului, și dacă trece și peste tine, vei vedea eclipsa.
În prezent nu mai suntem ființe limitate, care așteaptă să le pice umbra pe casă, și putem vedea umbra Lunii din spațiul cosmic.
Iată mai jos imagini din 15 în 15 minute, luate de unul din sateliții Meteosat.
Ce vedem noi în imainile de mai sus. Partea neagră din stânga, care dispare, este noaptea, zona unde nu avem lumină de la Soare. Noaptea se mișcă pentru că imaginile sunt aliniate pe continentul Africa și în loc se se miște el, se mișcă noaptea.
În afară de noapte pe imagine se vede o pată neagră cu margini difuze, care nu este alta decât umbra Lunii. Cea mai întunecată parte este umbra și dacă te-ai afla acolo ai vedea cum Luna acoperă Soarele. Partea difuză este penumbra și dacă ai sta zonele prin care trece ea, ai vedea cum Luna acoperă parțial Soarele (de fapt la eclipsa aceasta, Luna a acoperit doar parțial Soarele).
Cer senin!