Un calcul simplu:
Universul este plin de hidrogen + noi observăm Universul privind cerul = cerul este plin de hidrogen.

În mod normal hidrogenul din spațiu nu emite lumină pe care ochiul uman o poate detecta, însă știm că emite un timp radiație electromagnetică, vestita radiație pe 21cm.
O nouă hartă a cerului în lumina emisă de hidrogen a fost obținută, bazată pe observații desfășurate din 2005 până în 2013.
Cel mai bine se vede dunga orizontală care împarte imaginea în două. Acela este hidrogenul din Calea Lactee, din planul galaxiei noastre, acolo unde se află majoritatea obiectelor din galaxie (stele și nebuloase). Este normal să se vadă mai bine pentru mai tot hidrogenul din galaxie se află în planul galactic.
Vedem că acea zonă are culori diferite, culori care nu sunt reale pentru hidrogenul molecular emite pe lungimea de undă de 21cm deci emite lumină monocromă. Însă norii de gaz se mișcă. Unii vin înspre noi, alții se îndepărtează, valoarea de 21 de cm modificându-se un pic. Cu roz/mov sunt trecuți norii care vin spre noi, iar cu verde deschis cei care se îndepărtează.
Vă întrebați cumva de ce se mișcă norii de hidrogen? Materia din Galaxia Noastră se rotește în jurul nucleului galactic.
Iată alte detalii.
Norii lui Magellan, două galaxii mici, situate nu foarte departe de galaxia noastră, conțin și ei hidrogen. Forma amprentei de hidrogen nu se potrivește însă cu forma galaxiilor din cauza forței de atracție a galaxiei noastre, care atrage și pune în mișcare norii din galaxiile respective.
Tot cerul este plin de lumina hidrogenului, o zonă mai intensă aflându-se în stânga sus față de centrul imaginii. Acolo întâlnim norii de gaz din preajma polului nord ceresc, zonă în care se fotografiază ușor un fundal lăptos, presărat de stele.
În anumite locuri se văd zone aproape punctiforme care nu sunt altceva decât norii de hidrogen din galaxii mai îndepărtate.
Cele mai ușor de găsit sunt galaxiile din Andromeda și Triangulum.
Link către comunicatul oficial de presă. Link către articolul științific.
Cunoașteți zicala: hidrogenul și prostia sunt cele mai comune elemente din Univers.