Noaptea disparițiilor – 5 spre 6 februarie 2017

Noaptea de 5 spre 6 februarie o să fie o noapte frumoasă: noaptea celor trei dispariții.

Poziția Lunii
Poziția Lunii

Pentru a avea o noapte frumoasă va trebui să priviți Luna, de la ora 20 până la ora 1 dimineața. Nu vă speriați, nu continuu, ci din când în când. Pentru a vedea tot spectacolul vă trebuie un binoclu. Să te uiți prin telescop e și mai bine, iar cu ochiul liber se poate vedea doar un fenomen.

Să începem.

Luna o să fie în faza dintre Primul Pătrar și Lună Plină, ușor de găsit. Va răsărit pe zi, dar la ora 19 va fi sus pe cer, înspre sud.

Dacă o veți privi în jurul orei 19:30, dar nu mai târziu de 20, veți vedea că se va afla printre niște stele. Acele „niște” stele sunt Hyadele, un roi stelar din constelația Taurus, iar una dintre stele este mai strălucitoare și se numește Aldebaran (nu face parte fizic din roi).

La ora 19:30-20 nimic nu pare că se va întâmpla, dar Luna nu stă nemișcată, ci străbate o zonă de cer egală cu diametru său în aproximativ o oră, de la dreapta la stânga. Dacă vă uitați bine, veți vedea că în stânga Lunii se află două stele aproapiate una de alta și Aldebaran mai departe (valabil între 19 și 20). Cele două stele apropiate se „numesc” theta 1 (sus) și theta 2 Tauri.

În următoarele ore, Luna se va deplasa spre stânga și va oculta (acoperi) stelele.

Ora 20, în seara de 5 februarie
Ora 20, în seara de 5 februarie

Primele care dispar sunt theta 1 și theta 2, theta 1 dispărând în la ora 20:24. Theta 2 dispare la 20:30, orele fiind valabile pentru București. Dacă vă aflați în alt loc, veți vedea disparițiile puțin mai devreme sau mai târziu. Ca să nu ratați, fiți cu ochii pe stele de la ora 20 și veți vedea disparițiile.

Cele două stele vor și apărea, theta 2 la 21:33 și theta 1 la 21:39, dar e bine să priviți Luna de la 21:25.

Ora 22, noaptea de 5 februarie
Ora 22, noaptea de 5 februarie

În cazul de față, dispariția se produce în partea întunecată a Lunii, iar apariția în partea luminoasă, fiind mai greu de observat. Oricum le veți vedea, pentru că nu s-a întâmplat niciodată ca o stea să rămână în spatele Lunii.

Miezul nopții, 5 spre 6 februarie
Miezul nopții, 5 spre 6 februarie

Un caz special este cel al stelei Aldebaran, care va trece razant față de marginea Lunii. La București, steaua va dispărea la ora 00:43 (5/6 februarie) și va apărea după 14 minute. Dacă vă aflați în alte zone, veți vedea fie cum steaua dispare sau nu este acoperită de Lună. Folosiți harta de mai jos. În orice caz, fiți cu ochii pe Aldebaran, începând cu ora 00:35.

aldebaran

Dacă se întâmplă să vă aflați în preajma a zeci de mii de oameni, într-o intersecție mare, cu iluminat artificial puternic, nu vă anulați evenimentul. Luna va mai acoperi stelele din Hyade pe parcursul anului.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s