În seara de 30 iunie, cu ocazia Zilei Asteroidului, puteți participa la o manifestare organizată de Institutul Astronomic al Academiei Române.
Iată programul:
Vineri, 30 iunie 2017
Prezentări: 20:30 – 21:30
- Dan Alin Nedelcu, “Asteroizii geointersectori”: Asteroizii geointersectori reprezintă o populație de obiecte situate în imediata vecinătate a orbitei Pământului. Perturbațiile gravitaționale pot plasa aceste corpuri pe orbite cu risc potențial de impact pentru Pământ. Sursele asteroizilor geointersectori, mecanismele de transport către regiunea internă a Sistemului Solar și metodele prin care sunt studiate proprietățile lor fizice și dinamice vor fi expuse în această prezentare.
- Adrian Șonka, „Cratere în Sistemul Solar: de la Mercur la Pluto”: Fiecare planetă are craterele pe care le merită. O incursiune în aspectul craterelor care se găsesc pe diferite corpuri din Sistemul Solar.
- Simon Anghel, “Dezastre recente: Tunguska și Chelyabinsk”: Dacă asteroizii mici ard în atmosferă, unde se duce energia? O scurtă expunere despre impacturile atmosferice de la Tunguska și Chelyabinsk.
- Mirel Birlan, Observatorul din Paris, via Skype: “Sesiune de întrebări și răspunsuri despre asteroizi”
Dacă vremea va permite, începând cu ora 21:30, vizitatorii vor putea participa la o sesiune de observații astrometrice ale unor asteroizi geointersectori, urmată de expunerea procedurii de reducere a imaginilor și de trimitere a rezultatelor către MPC (Minor Planet Center).
Și în alte orașe se țin prezentări. Le găsiți pe site-ul Agenției Spațiale Române.
Buna ziua!
Unde se tine ” Asteroid Day”? La Observatorului Astronomic? Multumesc!
La sediul Institutului Astronomic, in parcul Carol, str. Cuțitul de Argint, nr. 5.
* Observatorul
Multumesc!