A venit vremea când oamenii se gândesc la anul care va urma. Viitorul pare sumbru și poate mulți ar dori să doarmă tot anul, însă există o noapte în care merită să vă treziți.

Va fi vară, iulie, ziua de 27, când două fenomene astronomice se vor produce. Unul se va produce în dimineața zilei, iar celălat seara, însă pentru cei care se uită prin telescop sau cu ochiul liber diferența de timp nu contează.
Se produce atunci opoziția lui Marte, adică momentul când planeta se află poziționată foarte bine pentru observații. Strălucirea ei este maximă și la fel și diametrul aparent, pentru că depărtarea de Pământ este foarte mică (depărtarea minimă va fi pe 31 iulie).
Concluzie: pe 27 iulie, seara, Marte va fi un astru foarte strălucitor, portocaliu, care va răsări în jurul orei 20:30.
Tot în acea seară, în jurul orei 20, va răsări și Luna, care se va afla în faza de Lună Plină și în umbra Pământului. Seara de 27 iulie este specială pentru că vom vedea o eclipsă totală de Lună, în același timp cu opoziția planetei Marte.
Sub Luna care va deveni din ce în ce mai roșiatică, se află planeta roșie.
Eclipsa are maximul la ora 23:21 și se termină după ora 1, dar Marte rămâne pe cer, la aceeași strălucire alte câteva săptămâni. Chiar și înainte de 27 iulie Marte se va vedea foarte bine, „bonusul” în acest caz fiind eclipsa totală de Lună.
Pentru pretențioși: opoziția lui Marte se produce pe 27 iulie, la ora 8; eclipsa totală de Lună are maximul pe 27 iulie, ora 23:21. Fenomenele nu coincid. Planeta Marte se vede la fel de bine pe cer timp de câteva săptămâni centrate pe opoziție.
Rareori se întâmplă să vedem o eclipsă totală de Lună în același timp cu opoziția lui Marte. Am verificat momentele când se produc cele două fenomene și am descoperit că în intervalul 1805-2100 avem două astfel de ocazii: în 2018 și în 2091. Eu plănuiesc să le văd pe amandouă.
Da, senzațional! În medie, la aproximatix 2 ani și 2 luni, există această opoziție marțiană. Marte devine ca o stea strălucitoare. Adică se schimbă strălucirea aparentă a planetei. În toate perioadele de opoziție nu a fost niciodată atât de aproape cum va fi în 2018. În 1995 (când eram eu la școală) Marte a avut o magnitudine de aprox -1, ceva și un diametru aparent de 13.9 arcsec – lucru pe care nu l-aș fi știut dacă nu mergeam cu autobuzul 139.
Pentru cine este curios și nu mai are răbdare, deși rabdarea este o virtute (așa spun filozofii), puteți să folosiți și Simulatorul de Sistem Solar JPL, dar nu uitați să faceți conversia ore în UTC, altfel nu iese. Eu nu mai aștept până în 2091.
Gresit! A venit vremea cand barbatii se gandesc la ce vor manca de revelion! Asta daca nu va referiti la anul astronomic 2018 va începe la 31 decembrie 2017 la ora 10.26 dimineata. Deci, daca salutam Anul Nou la miezul noptii, anul calendaristic nou, anul solar 2018 este deja 13 ore și 34 de minute vechi.
Si spune-ne ce fenomeno aduce asupra noastra acest eveniment ?
Nimic. Nu se intampla nimic
[…] via 27 iulie 2018 […]
Mai este puțin până la spectacol, sperăm la un cer senin.
[…] 27 iulie 2018 […]
Am avut un noroc incredibil! După o zi și seară plină de nori, exact la începutul fenomenului astronomic cerul s-a eliberat complet. Chiar în acest moment urmăresc mult așteptatul spectacol astronomic. Totuși am un regret că nu dețin un aparat fotografic mai performant cu care să realizez câteva fotografii ale Lunii în faza de totalitate a eclipsei.