Cea mai importantă noapte a anului se apropie. O așteaptă mulți, locurile din restaurante sunt rezervate, iar oamenii se pregătesc să stea treji în ultima noapte completă din decembrie.

Motivul este cunoscut de toți: Luna va acoperi steaua Aldebaran.
Mai exact: în noaptea de 30 spre 31 decembrie, în jurul orei 3:35, Luna va trece peste steaua Aldebaran, una din cele mai strălucitoare stele de pe cer.
Steaua dispare în spatele Lunii, în zona unde este întuneric pe Lună, și apare în jurul orei 4:10 în zona iluminată a acesteia. Dispariția poate fi văzută și ochiul liber, dar apariția doar prin binoclu sau telescop pentru că Luna este prea strălucitoare.

În funcție de locul de unde privești fenomenul, momentele când steaua dispare (și apare) sunt diferite. Iată mai jos un tabel.

Nu este greu să observați dispariția. Pe 31 ianuarie, la ora 3 ieșiți afară (sau, dacă se vede Luna de la geam, priviți pe geam) și căutați Luna. Veți vedea că foarte aproape de ea se află o stea, la stânga, lângă regiunea întunecată. Acum trebuie să așteptați ca Luna să se apropie și să acopere steaua.
Acest fenomen se numește „ocultație” și se produce des, însă pentru că nu sunt multe stele strălucitoare în drumul Lunii, aveți de așteptat luni de zile sau chiar ani până vedeți ceva spectaculos.
Ei, acum puteți vedea ceva spectaculos.
Din România se mai poate vedea în februarie la anul o ocultație cu această stea, după care urmează o pauză până în 2034.
Uitați-vă cât mai puteți.
De cand va citesc blogul nu a pus nimeni faimoasa intrebare! De ce este universul intunecat cu miliarde de stele?