Noaptea completă de sfârșit de an

Cea mai importantă noapte a anului se apropie. O așteaptă  mulți, locurile din restaurante sunt rezervate, iar oamenii se pregătesc să stea treji în ultima noapte completă din decembrie.

Toată lumea se pregătește pentru ultima noapte completă din an
Toată lumea se pregătește pentru ultima noapte completă din an

Motivul este cunoscut de toți: Luna va acoperi steaua Aldebaran.

Mai exact: în noaptea de 30 spre 31 decembrie, în jurul orei 3:35, Luna va trece peste steaua Aldebaran, una din cele mai strălucitoare stele de pe cer.

Steaua dispare în spatele Lunii, în zona unde este întuneric pe Lună, și apare în jurul orei 4:10 în zona iluminată a acesteia. Dispariția poate fi văzută și ochiul liber, dar apariția doar prin binoclu sau telescop pentru că Luna este prea strălucitoare.

Locul unde va dispărea steaua în spatele Lunii. Diagrama este valabilă pentru București și împrejurimi. Din alte locuri va fi văzuta mai sus sau mai jos față de locul indicat
Locul unde va dispărea steaua în spatele Lunii. Diagrama este valabilă pentru București și împrejurimi. Din alte locuri va fi văzuta mai sus sau mai jos față de locul indicat

 

În funcție de locul de unde privești fenomenul, momentele când steaua dispare (și apare) sunt diferite. Iată mai jos un tabel.

Momentele de dispariție și apariție a stelei Aldebaran, în ore, minute și secunde
Momentele de dispariție și apariție a stelei Aldebaran, în ore, minute și secunde. Orele sunt calculate cu Occult.

 

Nu este greu să observați dispariția. Pe 31 ianuarie, la ora 3 ieșiți afară (sau, dacă se vede Luna de la geam, priviți pe geam) și căutați Luna. Veți vedea că foarte aproape de ea se află o stea, la stânga, lângă regiunea întunecată. Acum trebuie să așteptați ca Luna să se apropie și să acopere steaua.

Acest fenomen se numește „ocultație” și se produce des, însă pentru că  nu sunt multe stele strălucitoare în drumul Lunii, aveți de așteptat luni de zile sau chiar ani până vedeți ceva spectaculos.

Ei, acum puteți vedea ceva spectaculos.

Din România se mai poate vedea în februarie la anul o ocultație cu această stea, după care urmează o pauză până în 2034.

Uitați-vă cât mai puteți.

One comment

  1. De cand va citesc blogul nu a pus nimeni faimoasa intrebare! De ce este universul intunecat cu miliarde de stele?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s