Aici este vorba despre o carte de astronomie pentru copii. Se numește „Ghidul micului astronom prin Univers sau Astronomie pentru copii si restul lumii” și a apărut în septembrie 2018 la Editura Nemi.
Conține hărți și este o carte serioasă pentru copii. Scopul cărții: familiarizarea cu cerul și cu Universul. Ilustrațiile astronomice sunt făcute de mine, iar cele frumoase de Adnan Vasile. Editorul cărți este Laura Câlțea.
Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii Nemira, adică de aici. Mai mult ca sigur se găsește și în librării.
Top 5 cele mai citite cărți Nemi pentru copii
Felicitări pentru lansarea acestei cărți și mult succes în promovarea ei.
Aceasta este ultima postare a dvs asa ca va scriu aici:
Stimate dle Adrian Sonka ,
Am schimbat cateva vorbe aseara pe terasa observatorului astronomic pe care l-am vizitat cu nepotul meu de 8 ani . M-am bucurat ca am avut astfel ocazia sa va intalnesc si sa va cunosc. V-am spus ca personal m-am ocupat de Teoria Big- Bangului pe un forum al platformei scientia si anume https://forum.scientia.ro iar firul respectiv Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative are linkul: https://forum.scientia.ro/index.php/topic,4910.0.html
As vrea daca este posibil sa-mi comunicati impresia dvs despre lucrarea pe care o descriu mai jos.:
Firul referit nu a fost creat de mine ci de un alt utilizator al forumului, dar problema interesandu-ma pe mine in mod special am preluat-o avand pe forum nickul Atanasu si dupa un numar de pagini de inceput unde am facut si un rezumat al tratarii problemei Big Bangului si/sau al Evolutiei universului(vezi analizele 1-12 de la paginile 1-3 urmate si de alte considerente si discutii cu diferiti useri unde s-au indicat si diferite linkuri relvante printre care si al dvs cat si unele raspunsuri la niste intrebari punctuale am inceput de la pg.4 postarea nr. 202/20.11.2016 – pg.18 postarea nr.255/29.01.2018, in mod aproape continuu sa public in acest interval de peste un an lucrarea mea la subiect pe care o definesc ca fiind o monografie desigur ca nu exhaustiva dar destul de ampla ca dcumentare pe care as considera-o la nivelul unui referat la teza de masterat sau chiar de doctorat in cosmologie.
Titlurile capitolelor este :
1. Despre Spatiu , despre Timp (20 noiembrie 2016)
2. Fundamente cosmologice (28 noiembrie 2016)
3. Evolutia Univesului in timp si spatiu (28 decembrie 2016)
4.Legea si constanta lui Hubble (1 martie 2017)
5.Teoria relativitatii generalizate si modelele cosmologice (25 martie 2017)
6. Universul vazut prin factorul de scara. Evolutia sa conform modelului ΛCDM . Dovezi experimentale ale TBB (15 aprilie 2017)
7. Argumente si teorii diferite sau critice fata de modelul TBB (9 mai 2017)
8.Unele reveniri si completari la cele prezentate in cele sapte capitole ale lucrarii cu revederea intregii documentatii selectate in acesti doi ani in lumina celor sintetizate in acest studiu cat si poate cu unele analize originale ale unor date existente( 10 august 2017)
9. Sinteza primelor 8 capitole cu unele aspecte eronate sau discutabile in intelegerea curenta a TBB (29 ianuarie 2018)
Probabil primiti des replica asta (sau nu – si atunci cu atat mai mult tin sa va spun): Copilului meu ii place enorm cartea dvs. (si mie o data cu el)!
Am cumparat-o imediat dupa aparitie (cu autograf – simpatic, apropo) pentru el desi avea doar 2 ani atunci (in ideea ca i se va parea interesanta la un moment dat cand va fi mai mare), dar, acum vreun an, s-a hotarat ca e deja mare si vrea sa-i citesc din ea, ceea ce am facut intr-o doara, convinsa ca va fi prea mult pentru el si se va plictisi repede, dar, de la prima pagina, de la paralela cu portocala si bobul de mazare, a fost „hooked”. Nu pretind ca intelege tot, dar prin stilul dvs. de a explica (ce se preteaza formidabil si mintii unui copil de 3 (acum 4) ani), invata totusi extrem de mult in joaca. Paralele facute si glumele presarate peste tot sunt exact ce trebuie pentru a crea interesul pentru spatiu in sufletul unui pitic.
Am mai cumparat de atunci si alte carti (inclusiv cu clapete, etc.) cu aceeasi tematica, dar, la intrebarea „Care e cartea ta preferata despre spatiu?”, raspunsul e, de fiecare data: „Cea mov!” (aka Ghidul micului astronom). De ce? „Pentru ca are glume!”
Am avut dintotdeauna convingerea ca un expert e cel care poate sa redea o informatie, oricat de complexa, la orice nivel de intelegere (pe principiul lui „explain it to me like I’m 5” – or 3 or 4 in this case) si dvs. o faceti minunat. Si, desi nu aveti cu siguranta nevoie de validare de la o necunoscuta, banuiesc ca nu strica o apreciere 🙂