Eclipsă totală de lună

La început veți vedea doar o poză. Este a lui Jupiter și este făcută din imagini luate în 24 mai 2018.

Jupiter-20180524
Jupiter-20180524

În imagine se văd și doi sateliți, în stânga Io și în dreapta Ganymede (Jupiter este obiectul mare din centru). Priviți ce se întâmplă dacă ne uităm la un film făcut din mai multe imagini…

Orice observator de planete petrece multe ore la telescop, mai ales când dorește să obțină imagini. Prin telescop se fac de fapt filme, din fiecare fiind alese cele mai clare imagini. Acestea se mediază și se îmbunătățesc pentru a se vedea toate detaliile posibile. O imagine de genul acesta se vede mai sus.

Dar dacă ai mai multe filme poți face mai multe imagini finale, pe care le „animezi”. Asa apare un film în care se vede foarte frumos cum planeta se rotește. Vedeți așa ceva mai jos.

Animație Jupiter-20180524
Animație Jupiter-20180524

Planeta se roște, iar uneori detaliile din atmosferă se văd mai bine. Aici este vina atmosferei terestre, care nu este stabilă pe perioade lungi de timp (animație durează 26 de minute).

Dar nu doar planeta se rotește, ci și sateliții. Priviți-l pe Io cum se apropie de planetă și pe Ganymede cum se îndepărtează. Acum rămâneți cu ochii la Ganymede: veți vedea cum satelitul „apare” din spatele a ceva întunecat. Ceva-ul este umbra lui Jupiter!

În animația de mai jos vedeți cum satelitul apare. În primele imagini Ganymede se vede pe jumătate pentru că o parte din discul său acoperit de umbra lui Jupiter.

Jupiter-Ganymede-20180524
Jupiter-Ganymede-20180524

 

La fel se întâmplă și în cazul eclipselor de Lună, când aceasta este acoperită de umbra Pământului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s