Iată că a douăzeci și patra stea ca depărtare de Pământ are două planete.

Și ce planete!
A 24-a stea nu are un nume frumos. Îi spunem „steaua lui Teegarden”, dar poate cei de acolo îi spun „steaua noastră”.
A 24-a stea ca depărtare de noi nu este ca Soarele. Este de nouă ori mai mică decât Soarele și mai rece decât acesta. Dacă e mai mică înseamnă că este și mai puțin luminoasă, cam de 1400 de ori mai puțin luminoasă, iar dacă e mai rece, este roșie. Cine se uită la ea de la depărtarea la care se află Pământul de Soare, o va vedea un mic disc roșu orbitor.
Steaua asta mică și roșie are două planete, denumite b și c, planete mici, de tip terestru. Aici, „terestru” înseamnă că masa planetelor este asemănătoare cu cea a planetei noastre, adică am cântări aproximativ la fel ca pe Pământ.
Planeta b se rotește în jurul stelei în numai 5 zile, iar planeta c în 11,5 zile, ceea ce înseamnă că sunt foarte apropiate de stea, dar și una de cealaltă.

Cam atât. Nu știm prea multe despre cele două planete. Mărimea lor este necunoscută pentru că depinde de densitate (compoziție). Poți să ai o planetă masivă ca Pământul dar mai mică decât acesta dacă în compoziție existe mai mult metal. Ai putea avea o planetă mult mai mare decât a noastră și cu aceeași masă dacă în compoziție este multă apă/gheață, așa că încă nu ne putem pronunța.
Despre atmosfere nu știm nimic: pot avea sau nu. Pe cele două planete ar putea fi în momentul acesta ambuteliaje enorme la semafor sau am putea avea o suprafață acoperită de cratere, fără atmosferă. Sau poate întâlnim oceane enorme și sute de mii de km de plaje pe care însă nu s-a plimbat nimeni cu bemveul.
Până acum pământenii au descoperit alte 4003 planete dintre care 161 sunt de tip terestru.
Ma rog, stelele nu sunt chiar asa departe de noi. Telescopul Huble mai are putin si ajunge langa Eta Carinae, la o aruncatura de bat, 10.000 ani lumina.
Ma rog, asa zice TVR :))))))
“Telescopul Hubble a surprins imagini incredibile din timpul unor explozii din spațiu. Dispozitivul a ajuns în apropiere de super-steaua Eta Carinae care se află la o distanță de 10 mii de ani lumină față de noi.”
http://stiri.tvr.ro/imagini-incredibile-din-timpul-unor-explozii-din-spa-iu-surprinse-de-telescopul-hubble_847207.html#view
Cam tot atat de aproape sunt si cei de la TVR de stirile din astronomie.