La Marte în extrasezon

Există un sezon pentru orice de pe lumea asta. Cel mai cunoscute sunt cele de ski și de mare, dar  pasionații de astronomie le cunosc pe cele ale planetelor.

Luna și Marte pe 24 noiembrie dimineața
Luna și Marte pe 24 noiembrie dimineața

Există, de exemplu, sezonul lui Marte.

Sezonul lui Marte vine la fiecare 2,5 ani când planeta se apropie de Pământ și se vede mai bine decât în restul timpul. Este mai strălucitoare pentru că se află mai aproape de noi și se vede mai mare prin telescop pentru că…  se află mai aproape de noi. (Bună explicație, „Einstein”!).

Momentul ăsta, sezonul, se produce în toamna anului viitor, când orice iubitor de astronomie va face ce știe mai bine: pleacă noaptea de acasă și se uită la cer.

Acum însă nu este toamna anului viitor și dacă vrem să îl vedem pe Marte va trebui să ne mulțumim cu puțin, ca și cum am merge iarna la mare.

Iată cum îl poți vedea pe Marte în extrasezon. Ieși afară în diminețile de 23, 24 sau 25 noiembrie, în jurul orei 6:30 și caută Luna. O vei găsi înspre răsărit, în formă de seceră foarte subțire, o recunoașteți voi, nu e problemă.

Luna și Marte pe 23 noiembrie dimineața
Luna și Marte pe 23 noiembrie dimineața
Luna și Marte pe 25 noiembrie dimineața
Luna și Marte pe 25 noiembrie dimineața

Frumusețea este că Luna va trece pe lângă Marte, cel mai aproape în dimineața de 24, când planeta se va afla sub Lună. Cu o zi înainte, Marte se va afla între Lună și orizont, iar pe 25 noiembrie undeva în dreapta sus.

Tot pe lângă Lună se află și alte obiecte: steaua Spica, mai strălucitoare decât Marte, aflată sub Lună în dimineața de 23 și în dreapta ei pe 24. Pe 25, chiar lângă Lună se va afla Mercur, amândouă fiind foarte apropiate de orizont.

Toată vorbăraia de mai sus este prezentată în cele trei hărți aflate aici în zonă așa salvează-le pe telefon și ieși afară la ora 6:30.

În octombrie 2020 Marte va fi de aproape 50 de ori mai strălucitoare decât acum, la fel cum fiecare metru pătrat de plajă este de 50 de ori mai aglomerat în sezon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s