Carambol pe ecliptică

Uneori auzim cum singurele două mașini de pe o șosea pustie se ciocnesc atunci când ajung una lângă alta, pe contrasens. Cât timp nu sunt victime situația pare amuzantă: cum de s-au ciocnit când aveau tot drumul la dispoziție?

Întâlnire Jupiter, Lună, Venus
Întâlnire Jupiter, Lună, Venus

Mașinile ca mașinile, dar și mai amuzat este faptul că uneori planetele par a nu avea loc pe întreg cerul,  înghesuindu-se într-un loc și acela situat undeva aproape de orizont, la cele mai nepotrivite ore.

Asta este situația pe 28 noiembrie 2019, era noastră.

În seara respectivă, pe cer, înspre apus, se află trei planete: Jupiter, cea mai apropiată de orizont, Venus, cea mai strălucitoare și Saturn… nu am nimic de spus despre Saturn.

Două sunt mai apropiate una de alta, Venus și Jupiter, și se află la doar 7-8 grade deasupra orizontului adică jos, foarte jos pe cer. Le poți vedea numai dacă poți vedea și apusul Soarelui, la foarte scurt timp după acesta (în jurul orei 17, dar nu mai târziu de 17:40).

Cele două planete se află la doar 4 grade una de alta, o depărtare egală cu 8 diametre lunare dar o depărtare mică. Foarte mică în comparație cu restul cerului.

Și de parcă nu ar fi fost îndeajuns, în micimea aia de cer se va afla și Luna. Între cele două planete se va afla secera ultra-subțire a Lunii, dar atenține, numai în seara de 28 noiembrie.

Cei trei aștri se pot vedea începând cu ora 17, poate un pic mai devreme, și vor apune pe la 17:40 așa că ai motiv să te învoiești de la serviciu cu o zi înainte și să pleci undeva de unde orizontul de apus se vede foarte bine.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s