Evenimente astronomice în 2020

Uită de nunți și de botezuri, iată ce nu trebuie să pierzi în 2020

Nunți și cumetrii astronomice în 2020
Nunți și cumetrii astronomice în 2020

Luna penumbrită – 10 ianuarie
Cea mai puțin cea eclipsă de Soare – 21 iunie
Marte la etajul 10 nu la streașina casei – octombrie
Ceva ce nu o să mai vezi – 21 decembrie

1. Eclipsă de Lună prin penumbră – 10 ianuarie 2020

În 2020 se produc patru eclipse de Lună dar toate sunt „prin penumbră”, adică nu e de bine.

Cea mai cea eclipsă din 2020 se produce pe 10 ianuarie, între orele 19 și 23, un fenomen care poate fi văzut din toată țara. O eclipsă normală de Lună este spectaculoasă prin faptul că Luna intră în umbra Pământului și se înroșește, trecând în câteva ore la strălucirea mare a Lunii Pline la un disc portocaliu-roșiatic foarte drăguț.

Acum însă Luna nu intră în umbră ci în „penumbră”, o regiune destul de străvezie. Orice umbră este înconjurată de o penumbră care nu întunecă prea mult pentru că nu blochează mult din lumina Soarelui. Dacă nu ai înțeles e vina mea.

Asta se va întâmpla și pe 10 ianuarie: Luna nu va fi umbrită ci „penumbrită”?, adică nu se va înroși. Totuși o vom putea privi mai ușor pentru că scade puțin în luminozitate. Faza maximă este pe la ora 21 când orice uman va putea privi Luna Plină fără să îl doară ochii.

O altă eclipsă de acest fel se va produce pe 5 iunie 2020, la răsăritul Lunii, în jurul orei 20.

2. Eclipsă inelară de Soare – 21 iunie 2020

Cea „mai puțin cea” eclipsă de Soare din 2010 până în prezent. Eclipsa de Soare de pe 21 iunie poate fi văzută ca inelară dacă te afli unde trebuie iar noi nu ne aflăm unde trebuie.

Umbra Lunii străbate vestul Africii, sudul Arabiei Saudite de unde va fi văzută de mulți Scorpioni, India (nu departe de New Delhi), trece munții Himalaia, ajunge în Tibet, China, Taiwan și se termină în marea Chinei de est.

De la noi poate fi denumită „eclipsa pe care o pierzi în drum spre serviciu” pentru că se începe la ora 8 și se termină la 9 și 12. Mai toți oamenii o vor vedea din metrou. Ceilați, claxonând în trafic.

Eclipsa durează atât de puțin pentru că Luna nu acoperă prea mult din Soare. Din București, Soarele va fi acoperit în proporție de 4,6% iar din nordul țării mai puțin, ceea ce pare descurajant.

Este totuși un eveniment deosebit prin procentajul mic de acoperire al Soarelui, după dictondul „vrem să vedem cât de puțin putem vedea”.

3. Opoziția lui Marte – octombrie 2020

Planeta Marte se apropie de Pământ! Iar.

Din nou și de data asta nici măcar la fel de mult ca în 2018. Atunci de ce oare vorbim despre asta? Pentru că planeta se va situa foarte bine pe cer și va putea fi văzută sus și bine prin telescop, nu ca în 2018 când se afla la streașina casei.

Apropierea minimă se produce pe 6 octombrie 2020 și va fi de 62.069.667 ceea ce ne arată că pentru Marte minim înseamnă foarte mult.

Pe tot parcursul lunilor septembrie, octombrie și noiembrie planeta va fi foarte strălucitoare și va semăna cu un far portocaliu punctiform care ne va ilumina nopțile.

În acele luni toți oamenii vor avea noroc în dragoste, în afară de cei care nu vor avea pentru că planetele nu ne influențează în niciun fel.

4. Decembrie 2020 – uită-te pe cer seara pentru că nu vei mai vedea niciodată așa ceva

Nu doresc nimănui viață scurtă dar sunt șanse multe ca în 2080, când se vede ceva asemănător pe cer, cine imi citește acum blogul să nu o mai poată face și nu pentru că nu aș mai scrie eu la el ci pentru că… automobile.

În decembrie 2020 două planete se vor apropia una de alta, atât de mult încât vor părea să formeze o stea dublă. Planetele sunt Saturn și Jupiter iar motivul pentru care se apropie rar una de alta este că se mișcă lent pe cer și se întâlnesc greu.

Se vor vedea după apusul Soarelui, nu foarte sus pe cer și vor fi aproape una de alta pe 21 decembrie 2020. Hai că nu mai e mult.

Cer senin.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s