Una caldă, una rece

În trei dimineți din decembrie poți să vezi una caldă și una rece, una lângă alta.

Una caldă, una rece - 12 decembrie 2019, ora 6
Una caldă, una rece – 12 decembrie 2019, ora 6

Cea rece este Marte, o rămășiță de la formarea Soarelui, un rest de materie pe care oamenii vor să-și facă un viitor.

Planeta se vede dimineața pe cer, răsărind în jurul minunatei ore 6, oră la care vara privești răsăritul de la mare, cu persoana iubită.

Dar pentru că iarna nu-i ca vara, pentru oamenii normali ora 6 în decembrie înseamnă stat în plapumă la căldură. Pentru noi ceilalți însă, ora 6 e la fel de romantică precum vara pentru că stăm și privim cum răsare Marte, cea rece din povestea celor trei dimineți de decembrie.

Cea rece

Marte se vede ca o stea nu foarte strălucitoare și se deosebește de stele prin faptul că nu pâlpâie. Îl poți vedea pe la ora 6, înspre sud-est, nu foarte sus față de orizont. Astronomic spunem că se vede la 11 grade deasupra orizontului, ca și cum te-ai uita geamul de la etajul 1 al unui bloc, dacă stai în fața blocului, pe prima bandă (dacă blocul este unul normal, comunist). Dacă nu, 11 grade înseamnă regiunea ocupată de un pumn privit cu un ochi și cu mâna întinsă.

Mai sus de Marte și mai la dreapta se află o stea strălucitoare, albăstruie, numită „Spica”, ai grijă să nu le confunzi. Spica e alb-albastră iar Marte este gălbuie și nu pâlpâie.

Cea caldă

Cea caldă este o stea, una confuză cu privire la identitatea ei. Știe că e stea dar a fost mutată cu forța dintr-o constelație în alta atunci când s-au redesenat formele imaginare de pe cer.

Se numește „clește sudic al Scorpionului” și face parte din constelația Balanța (Libra). Pentru un astronom, să găsești  o parte dintr-un scorpion în Libra este la fel de ciudat ca atunci când găsești un gândac în pantofi, dar na… anticii au redesenat constelațiile și au reciclat câteva stele.

În CI a stelei, emisă de Uniunea Astronomică Internațională, steaua se numește „Zubenelgenubi” sau „alfa 2 Librae”, un nume banal de stea, bun de botezat copiii.

La o primă vedere Zubenelgenubi este o stea cu 2500 de grade mai fierbinte de cât Soarele, cel puțin la exterior. Dar, la o vedere mai atentă, steaua este de fapt … două stele. Nu sună bine, mai încerc: steaua sunt două stele… Nu merge.

Ceea ce vedem noi drept Zubenelgenubi este un sistem binar compus din două stele fierbinți, care nu pot fi văzute cu ușurință pentru că sunt despărțite de 76 de milioane de km. O distanță mare pentru un om dar mică pentru depărtarea de 75 de ani lumină la care se află de noi.

Și pentru ca totul se fie mai complicat, lângă steaua despre care vorbim se mai află una, iar cele două se pot vedea chiar și cu ochiul liber din zonele fără poluare luminoasă.

Iată ce se întâmplă

În diminețile de 11, 12 și 13 decembrie Marte va trece pe lângă steaua respectivă. Știi deja ora, 6 dimineața, când trebuie să priveși înspre sud-est. Caută două stele foarte apropiate una de alta și vei vedea acest fenomen astronomic, mai ales dacă priviți în fiecare dintre cele trei dimineți, pentru a vedea cum se mișcă  Marte.

Una caldă, una rece - 11 și 13 decembrie 2019, ora 6
Una caldă, una rece – 11 și 13 decembrie 2019, ora 6

Este momentul să îți scoți pârleala pentru răsăriturile de Soare pe care erai forțat să le vezi de la Marea Neagră, cu ochii umflați de oboseală, vara la ora 5. Scoate afară persoana iubită pentru că este romantic să vezi ceva frumos dimineața, după o noapte nedormită.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s