O boltă cerească pe care vei găsi, nuuumaaai… cutiiii

Bine ați venit sub bolta cerească, unde uneori este bine și cald. Noi oamenii suntem ca peștii din ocean: împresurați de un mediu pe care nu îl simțim, alergăm după mâncare și aifoane. De fapt nici măcar ca peștii nu suntem pentru că nu putem pluti prin aer (așa cum peștii se plimbă prin apă) ci ca moluștele care se plimbă pe fundul oceanului.

Ne-om plimba noi pe sol, dar, spre deosebire de moluște, ne putem uita în sus, la cer. Pe cer vedem nimic ziua și multe cutii, noaptea.

Cerul („bolta cerească” pentru cunoscători) este presărat cu puncte luminoase, care se mișcă împreună cu el, în timp ce planeta se rotește cu perioada de 23 de ore, 56 de minute și 4 secunde. Felicitări.

Punctele luminoase, stelele și planetele (doar 5) care se văd cu ochiul liber sunt obiecte cosmice, formate de-a lungul a milioane de an de procesele fizice, fără a avea un anumit scop. Pur și simplu sunt. Le puteți învăța, aranja în forme imaginare și chiar studia prin telescop, cu ochiul sau prin fotografiere.

Pierdute însă printre miile de stele se află obiecte mici, mai apropiate de suprafața terestră decât orice alt corp ceresc, niște cutii construite cu un anumit scop de către fierarii americani, europeni și chinezi. Cutiile astea se mișcă repede printre stele, se văd doar uneori, dar sunt atât de multe încât mai mereu vezi câte una.

Ce-i drept, cu ochiul liber nu se văd decât câteva sute de cutii și nu mereu, mai mult după apus și înainte de răsărit. Asta nu supără pe nimeni în afară de astro-fotografi și chiar este interesant când arăți vreunui vecin o cutie și îi spui că este SL-16 B. Pari deștept.

Dar ca, orice vis frumos al omenirii, totul se poate transforma într-un coșmar. Vom vedea în cele de mai jos toate cutiile care se află în prezent pe orbita terestră, ca și cum le-am putea vedea pe toate cu ochiul liber.

Cutii apropiate

Cutiile apropiate se mișcă cel mai repede printre stele, având perioade de sute de minute (de pe la 90 de minute în sus). Deseori intră în umbra Pământului și dispar, însă mereu se reîntorc, chiar și după ce nu mai funcționează. Printre cutii sunt și bucăți de rachete dar și unele foarte utile. Cutiile utile se folosesc pentru a observa norii. Deseori imaginile luate de aceste cutii se folosesc la rubrica meteo, singura dată când apar oameni frumoși la știrile de la televizor. Uneori se observă suprafața terestră pentru a se înregistra modificări sezoniere și, cel mai des probabil, se studiază interesanții locuitori ai planetei.

Unele cutii trec pe deasupra polilor și pot vedea toată planeta, altele pe la ecuator sau pe deasupra altor locuri, în funcție de dorințele finanțatorului. Probabil or fi și câteva cutii cu surprize nucleare dar să zicem că legea nu permite…

Câteva dintre cutii observă spațiul cosmic și una este loc de cazare pentru astronauți și cosmonauți. Taikonauții urcă și coboară în spațiu cu o cutie proprie.

Alte cutii apropiate

Recent sute de cutii micuțe au fost pus pe orbită de către un miliardar, toate foarte utile: vor permite tuturor să pună poze cu pisici pe internet pentru că vor transmite…. internet. Astfel, țările din lumea a treia vor putea culege înțelepciune homeopată și vor putea afla într-un final că Pământul este plat.

Acum nu pare să fie o aglomerație mare de cutiii pentru ca sunt doar câteva sute. Mai vedem când or fi 12.000.

Cutii mai îndepărtate

Și ce bune sunt cutiile astea, aflate la vreo 20.000 de km de Pământ. Nu sunt multe dar sunt puse în așa fel încât mereu sunt câteva deasupra fiecărui loc de pe glob. Le poți folosi pentru a te orienta pe glob în felul următor: folosindu-le poți conduce de la Piața Romană la Victoriei doar stând cu ochii în telefon. Poți găsi restaurante proaste prin cartiere mărginașe. Sau le poți folosi ca să te deplasezi mai repede cu mașina, luând-o pe străzile tuturor cartierelor liniștite din oraș.

Ah și mai poți face ceva: poți afla unde stă poliția rutieră ca să poți goni „cu a cincea noaptea`n zori de zi` prin toate localitățile.

Pe cer cutiile astea se mișcă lent, cu perioade de 720 de minute, și vin în mai multe arome: rusești, chineze, americane și europene.

Cele mai îndepărtate cutii

Astea sunt speciale: se află mereu deasupra aceleiași zone de pe glob. De ce? Pentru că se rotesc cu viteza Pământului.

Și ele sunt utile pentru că transmit semnale dintr-un loc în altul. Orice om care își îndreaptă antena mare cât o pizza medie spre ele se folosește de o tehnologie extraordinară. Semnalul TV este transmis spre o asemenea cutie, aflată la aproape 37.000 km, printr-o antenă mare de câțiva metri. Cutia retransmite semnalul spre o parte de glob sau spre alt satelit, ceea ce înseamnă că și alți cetățeni pot recepționa acum Taraf TV.

Majoritatea acestor cutii se afla deasupra ecuatorului terestru, ceea ce înseamnă că se văd pe cer ca un inel. Fiecare cutie din inel se mișcă lent printre stele, revenind în același loc dupa 23 de ore, 56 m și 4 secunde.

Bucăți de cutii

Ce să mai vorbim? Unii sunt neatenți, scapă ce au în mână, sparg sticle sau trimis rachete balistice pentru a le arăta celorlalți că pot distruge o cutie. Sunt foarte inteligenți pentru că pot face asta dar nu prea pentru că produc resturi de cutii care rămân pe tot pe orbită. Avem deșeuri made in China și în India, făcute intenționat dar și unele din apărute din întâmplare, când s-a ciocnit o cutie rusească de una americană. Ghicește care era nefuncțională și a stricat-o pe cealaltă?

Și uite așa am ajuns la final. O cutie m-a ajutat sa transmit aberații în calculatoarele și telefoanele nevinovaților.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s