Trei comete – 24 aprilie/8 mai 2020

În perioada următoare pe cerul patriei noastre (și nu numai) se află trei comete relativ strălucitoare.

Nu sunt atât de strălucitoare cât să se vadă cu ochiul liber, însă se află în aceeași zonă de cer, undeva înspre nord-vest. Cometele se numesc (în ordinea descoperirii) C/2017 T2 (PANSTARRS), C/2019 Y (ATLAS) și C/2019 Y4 (ATLAS) și sunt obiecte descoperite de sisteme automate de observare a cerului.

Se văd în aceeași regiune a cerului pentru că, văzute de pe planetă, se află în aceeași direcție în sistemul solar, undeva deasupra planului în care se rotesc planetele. Iată o animație cu poziția lor pentru data de 24 aprilie, împreună cu cele ale planetelor de la Mercur la Jupiter.

Căutați Pământul, imaginați-vă că priviți de pe el înspre comete (ceea ce se întamplă și în realitate așa că nu este foarte greu de imaginat) și veți vedea că acestea se văd în aceeași direcție.

Poziția celor trei comete la data de 24 aprilie 2020
Poziția celor trei comete la data de 24 aprilie 2020

Se vede că la data de 24 aprilie cea mai apropiată cometa era C/2019 Y4, însă pentru că totul este în mișcare haideți să vedem cum vor modifica pozițiile.

Pozițiile cometelor până la data 1 iunie 2020
Pozițiile cometelor până la data 1 iunie 2020

Acum se vede clar că una din comete se apropie repede de Pământ, pe când poziția celorlalte două rămâne aproape aceeași. Cred ca toată lumea știe deja că cele trei obiecte nu au legătură cu planeta noastră ci se rotesc în jurul Soarelui, depărtare de noi fiind doar o consecință a mișcării planetei noastre și a lor.

Și dacă tot am văzut cum se mișcă în sistemul solar, haide să vedem cum se modifică pozițiile cometelor pe bolta cerească. Animațiile de mai jos arată partea de nord-vest a cerului, la ora 22:30, între 24 aprilie – 8 mai. Sunt trecute cele mai strălucitoare stele și constelațiile din care fac parte. Sunt trecute și cometele dar atenție că acestea nu se văd cu ochiul liber.

Traiectoria cometelor pe cer în intervalul 24 aprilie - 8 mai 2020
Traiectoria cometelor pe cer în intervalul 24 aprilie – 8 mai 2020

Este clar: cometa Y4 se apropie de orizont pe  măsură ce se apropie de Soare, devenind din ce în ce mai greu de observat. Celelalte două comete se se ridică pe cer, din Camelopardalis spre Ursa Major, aflându-se într-o zonă de cer care nu apune. Astfel rămân toată noaptea deasupra orizontului și pot fi observate.

Pentru cunoscători:

  • pe 20 mai cometa C/2019 Y4 o se afle lângă steaua alfa Ursae Majoris;
  • între 21 și 23 mai cometa C/2017 T2 o să treacă pe lângă galaxiile M81 și M82;
  • pe 3 iunie C/2017 T2 o se afle lângă steaua alfa Ursae Majoris;
  • pe 1 iulie anul 15.000.000.000 nu o sa mai existe un sistem solar din care să observăm comete.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s