E mică și mare în același timp, frumoasă uneori, și se vede pentru o perioadă scurtă de timp din România.
Nu, nu este Shakira, ci cometa C/2020 F8 (SWAN).
O cometă venită de la marginea sistemului solar ne poate face diminețile de mai mai frumoase decât cele de aprilie sau martie dacă va deveni vizibilă cu ochiul liber. Știu, ați mai auzit povestea acum o lună, când cometa C/2019 Y4 (ATLAS) avea șanse, dar nu s-a întâmplat pentru că s-a fâsâit (aici „fâsâit” înseamnă că din cauza sublimării gazului sau a rotație prea rapide nucleul s-a sfărâmat în câteva fragmente, cel mai mare fiind… mai mic decât nucleul inițial).
Cometa SWAN pare diferită. Deja a atins o magnitudine care o face vizibilă prin binoclu, doar că nu se vede de la noi.
Mare și mică
Am zis că SWAN este mare și mică în același timp și nu am exagerat nimic. Cometa în sine este doar un nucleu care nu depășește câțiva kilometri, cel mai mare observat până în prezent fiind nucleul cometei 1P/Halley, care avea cam 15 km în diametru. Încă nu știm cât de mic este nucleul cometei SWAN dar sigur nu e mai mare decât Oradea.

Din cauză că nucleul pierde materie, gaz și praf, cometa pare mai mare decât este. Am calculat mărimea cozii și a coamei la data de 3 mai, ora 8, din observațiile trimise pe site-ul obsevatorilor de comete și mi-a dat că partea circulară care se vede de pe Pământ (coma) și care are nucleul în centru are diametrul de 300.000 de km. Mare. Coada este și mai lungă, având 179.000.000 de km, mai mare decât distanța Soare-Pământ.
Cometa este mare și mică în același timp, nu am glumit.
Se vede și nu prea
Ziceam că se vede pentru o perioadă scurtă de timp și asa și este. În primul, în comparație cu drumul pe care l-a făcut până în apropierea Soarelui, perioada de câteva luni de zile cât se vede este foarte scurtă.
Cometa nu este periodică, nu a trecut până acum și nici nu va mai trece pe lângă Soare. Orbita ei nu se închide, fiind evident faptul că vine de departe, de acolo unde ar trebui să existe multe nuclee de cometă în rotație lentă în jurul Soarelui. De acolo, de la minim 300 de miliarde de km, o cometă face câteva milioane de ani până la Soare, așa că cele câteva luni de vizibilitate trec mai repede decât reclamele la TV.

Și mai este o problemă: cometa se vede bine cât timp este mai aproape de Soare și se vede dintr-un loc anume doar dacă traiectoria este într-un anumit fel.
Până la sfârșitul lui aprilie cometa a fost în partea de cer care nu răsare niciodată în țara noastră, dar din mai a început să se ridice deasupra orizontului. Problema este că se află aproape de Soare, răsărind și apunând împreună cu el, deci nu se vede deloc. În următoarele zile însă, cometa se ridică pe cer, îndepărtându-se unghiular de Soare și devine vizibilă pentru doar câteva zeci de minute, în fiecare zi.
Orbita cometei nu ține cu noi dar ne permite să o zărim fie seara, fie dimineața, aproape de orizontul de nord-est. Cel mai bine este să încercați dimineața, oricând începând cu data de 16 mai și până în iunie. Dacă vreți să o vedeți când e mai strălucitoare va trebui să o priviți în prima parte a perioadei. Dacă vreți să o vedeți când e mai ușor puteți o căutați după 25 iunie. Sau mai bine încercați în fiecare zi.
Priviți înspre nord-est, nu foarte sus față de orizont și încercați să gasiți stelele care se văd în harta de mai jos. Cel mai ușor de văzut va fi Capella, care este și cea mai strălucitoare din zonă. De la Capella urcați spre Mirfak și mergeți spre dreapta. Dacă o știți pe Cassiopeia căutați-o pentru că SWAN se află între aceasta și orizont.

Dacă se vede cu ochiul liber, cometa va arăta ca o pată alungită. Dacă nu se vede cu ochiul liber cometa va arăta la fel dar prin binoclu. Îndreptați privirea/binoclul înspre zona în care se află cometa la data la care priviți și ar trebui să o vedeți.
Este destul de greu de văzut pentru că se află jos față de orizont și se vede doar câteva zeci de minute, dar după ce o să o vedeți o să cântați de bucurie „cât timp te am e bine”.
În rest, cer senin!
[…] gestern hier, hier und hier und vorgestern hier, hier und hier sowie ein Spektrum, zwei Karten und ein Artikel, die Kometen ATLAS Y1, PANSTARRS und ATLAS Y4 gestern, letzterer vorgestern und ein Video dazu plus […]