Plagiat de proporții astronomice în formă continuată

Recent, în lumea popularizării astronomiei, așa amărâtă cum e ea, și-a facut apariția un canal youtube de prezentări astronomice, cu denumire de clickbait intelectual „Expertise Factory”.

expf

Ați putea crede că e de bine dar ați greși, pentru că stilul, frazele și glumele sunt copiate din prezentările ținute de mine dar și de colegii de la Observator.

Autorul prezentărilor de canalul youtube este un fost coleg-muzician de la Observatorul Urseanu care dorește să se afirme cu muncă gândită de alții.

Dacă ați fost vreodată la o prezentare ținută la Observator sau Palatul Șuțu, veți regăsi pe youtube ceea ce spun eu, spus însă de altcineva.

Veți reauzi glume astronomice reușite și nereușite, spuse de către mine la prezentările Călătorie prin Univers și Cerul Extraterestru, precum și multe altele care se găsesc în materialele din acest blog.

În rarele momente când materialul vorbit este original, se întâlnesc greșeli enorme dar de așteptat din partea persoanelor care nu fac observații astronomice. Oare se pot imputa acestea celor care se dau „experți” în domeniul astronomiei?

„Expertul” ne invită într-un univers paralel în care astronomii sunt prezentați ca persoane care folosesc stelele să meargă să cumpere „lenjerie intimă” și folosesc telescoapele ca să se uite la „vecina de vis-a-vis”.

Telescoapele sunt „tomberoane”, iar oamenii se duc să vadă cerul doar când merg „la ghenă să arunce gunoiul”.

Filmele respective, cât și prezentarea de pe site, insultă munca pasionaților de astronomie,  a astronomilor amatori și a profesioniștilor.

Vă invit să faceți trafic acestui canal, să vă lămuriți. Eu am spus ca să se știe.

2 comments

  1. Cu oricât de multă imaginatie m-au inzestrat mama și Dumnezeu, recunosc ca nu mi-ar fi trecut prin minte ca cineva sa plagieze in forma continua, rezultatele muncii asidue a colegilor alaturi de care, a patruns in lumea ideilor inalte, a lumii in care terestri fiind multora le e greu sa isi ridice ochii spre stele!Plagiatorul e de felul lui un individ care extrage din orice situatie doar partea care îi aduce un beneficiu, el este de fapt un egoist cu reale probleme legate de stima de sine.Stim ca e mult mai greu sa ai idei de valoare in timp ce, plagiatul e gratuit.Trăim printre ei asa cum ne-am invatat sa supraviețuim și acestor timpuri dar, sa speram ca aceste practici nu vor putea sa dureze mult si se vor auto-desființa tocmai datorită minciunii și lipsei de idei originale caci nu poti ridica privirea spre cer si sa te dedici acestor studii decat daca, esti cu adevarat un vizionar care crede cu tarie in steaua sa.Sfarsit de saptamana bun!

    Pe joi, mai 28, 2020 la 15:44, Șonka Adrian – Astronomie a scris: #yiv2335254044 a:hover {color:red;}#yiv2335254044 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv2335254044 a.yiv2335254044primaryactionlink:link, #yiv2335254044 a.yiv2335254044primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv2335254044 a.yiv2335254044primaryactionlink:hover, #yiv2335254044 a.yiv2335254044primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv2335254044 WordPress.com | sonkab posted: “Recent, în lumea popularizării astronomiei, așa amărâtă cum e ea, și-a facut apariția un canal youtube de prezentări astronomice, cu denumire de click bait intelectual „Expertise Factory”.Ați putea crede că e de bine dar ați greși, pentru că stilu” | |

  2. Acest articol nu va face cinste! Personajul de pe youtube, face acelasi lucru pe care il faceti si dumneavoastra cu acest site.Referitor la glume, daca va deranjeaza atat de mult preluarea glumelor dumneavoastra, inseamna ca v-ati gresit vocatia, trebuia sa optati pentru comedie nu pentru astronomie.Balacareala din online, va strica imaginea atat dumneavoastra, cat si concurentei dumneavoastra in materie de continut online,stimati domni cu pretentii de minti luminate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s