Luna și Venus în conjuncție

Ori de câte ori două corpuri se apropie unul de altul spunem că avem o conjuncție. Pentru că se mișcă repede pe cer, Luna se apropie de orice,  stele, de planete, roiuri și nebuloase.

Cel mai frumos este când Luna se apropie de Venus, din două motive: cele două obiecte sunt strălucitoare și prezintă faze. Vom vedea faze lângă faze, mereu subțiri, pentru că Venus nu se îndepărtează mult de Soare, iar când este Luna lângă ea, este și lângă Soare.

Cea mai recentă conjuncție între Lună și Venus s-a produsa pe 19 iunie 2020, când cele două obiecte s-au aflat una sub alta, dar foarte aproape de Soare, la 22 de grade. Cel mai bine de observat a fost la miezul zilei când se aflau foarte sus pe cer, ceea ce am și făcut.

Imaginea este mai jos și este făcută cu telefonul pus la ocularul unei lunete de 127 mm în diametru.

Luna și Venus pe 19 iunie 2020
Luna și Venus pe 19 iunie 2020

Se vede clar că secera Lunii nu este la fel de luminoasă ca Venus, motivul fiind „albedo-ul”, adică reflectivitatea Lunii. Suprafața Lunii reflectă 12% din lumina care cade pe ea, cam ca asfaltul (care reflectă 10% din lumină), deci nu va fi prea luminoasă. Noaptea însă Luna pare strălucitoare dar doar pentru că cerul este foarte negru, contrastul fiind foarte mare. Ziua însă, atunci când cerul este luminos, contrastul este mai mic și Luna nu se vede foarte bine.

Cu Venus treaba stă diferit. În primul rând nu îi vedem suprafața ci atmosfera, iar aceasta reflectă 70% din lumina care cade pe ea. Din acest motiv planeta este strălucitoare și iese în evidență pe fundalul luminos al cerului de zi.

Iată un film făcut cu telefonul în care se vede clar diferența de albedo dintre cele două obiecte.

Dar.

Vedeți voi cum Venus este sub Lună? Așa se vedea din București, însă dacă am fi mers mai sus, înspre nord, Venus s-ar fi apropiat de aceasta. Dacă am fi mers în nordul Ungariei, Venus ar fi trecut pe lângă marginea Lunii, iar din țările din nordul și nord-vestul Europei Venus ar fi fost în spatele Lunii.

Poziția planetei față Lună este de fapt un rezultat al paralaxei Lunii, care se mișcă mai mult decât Venus pe cer dacă este observată din locuri diferite, din simplul motiv că este mai aproape de noi. Din acest motiv, cetățenii țărilor respective ar fi văzut o „ocultație”, adică acoperirea lui Venus de către Lună și nu o simplă conjuncție (apropiere).

Iată câteva ocultații observate de mine din București, din momentele când ceilalți vedeau apropiere și noi ceva frumos.

Prima ocultație este din 21 mai 2004, când Luna a trecut peste Venus, undeva în jurul orei 16.  În colajul de mai jos se vede apariția planetei de după discul Lunii. Fazele Lunii și a planetei sunt mici, ceea ce înseamnă că nu se aflau departe de Soare, cam pe la 25 grade.

Ocultație Lună-Venus din 21 mai 2004
Ocultație Lună-Venus din 21 mai 2004

Fenomenul a fost observat prin lunetă de 150 mm diametru, f/15 și o cameră web Phillips.

O altă ocultație observată a fost cea din 18 iunie 2007, la ora 19, tot în timpul zilei. Fazele celor două obiecte erau mai mari, Venus fiind aproape jumătate.

Ocultația Lună-Venus din 18 iunie 2007
Ocultația Lună-Venus din 18 iunie 2007

Fenomenul a fost observat prin telescop de 235 mm în diametru, f/10 și o cameră web.

Să nu credeți că aceste fenomene se produc foarte rar. Apropierile dintre Lună și Venus se produc lunar, dar cele la depărtare mică mai rar, de câteva ori la doi ani. Ocultațiile sunt cele mai rare, următoarea fiind vizibilă pe 9 noiembrie 2023, la ora 12 ziua.

One comment

  1. […] Ein Webcast aus Bonn hat klaren Himmel – der enorme Unterschied der Flächenhelligkeiten von Venus und Mond fällt auf! [9:45 MESZ] Leider zogen just zum Eintritt um 9:49 MESZ Wolken vor der Venus vobei, so dass das Verschwinden ihrer Sichel nur sehr schemenhaft zu sehen war (und die Mondsichel gar nicht mehr) – aber immerhin. Ein Bildpaar aus Spanien zeigt den Eintritt dagegen deutlich. [9:55 MESZ. NACHTRAG: ein weiteres Paar plus ein besonders kontrastreiches Foto aus Schweden kurz vor dem Eintritt – der dort zentraler als in Deutschland erfolgte. Und in La Palma gab es bereits ein Ein- und Austritt zu sehen: Bilder eins, zwei und drei. NACHTRAG 2: der Eintritt dort im Zeitraffer gefilmt, auch ein erfolgreicher Webcast aus Litauen mit tollem Ein- und Austritt und ein Bild aus Spanien. NACHTRAG 3: weitere Fotos hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier und hier. NACHTRAG 4: ein Videoclip und weitere Bilder aus Europa hier, hier, hier, hier und hier und aus Nordamerika im Aufgang hier, hier, hier, hier und hier. NACHTRAG 5: Videos hier, hier und hier und Fotos hier, hier, hier und hier] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s