O cometă clasică – strălucitoare și greu de văzut

Cerul se amuză iar pe seama noastră și ne trimite o cometă strălucitoare, care se vede și seara și dimineața.

Cine este ea? 

Nu, nu este Dana, ci cometa C/2020 F3 (NEOWISE), o frumusețe de bulgăre de gheață murdară, descoperit la sfârșitul lunii martie cu ajutorul unui telescop spațial cu oglinda cât o pizza mare (40 cm). Chiar dacă la momentul descoperirii cometa nu era strălucitoare, s-a determinat repede că se rotește în jurul Soarelui în aproximativ 6700 de ani și că se va apropia de acesta pe 3 iulie. Și la fel cum la comanda unui Taxi sau la tejghea la fast food expresia „vine în 7 minuțele” nu trebuie luată literal, la fel, aici, „apropiat” nu înseamnă aproape, ci 44 de milioane de kilometri.

Cometa a trecut pe „lângă” Soare conform fișei postului și a început să fie vizibilă din România, moment important în cariera ei.

Pe scurt: cum o vedem?

Seara, în jurul orei 22. Înspre nord. Cu binoclul sau chiar cu ochiul liber.

Dimineața, în jurul orei 4. Cu binoclul sau chiar cu ochiul liber.

Pentru a găsi obiectul va trebui să cunoști câteva stele strălucitoare și o constelație, lucru destul de simplu pentru că se poate folosi o constelație pe care toți românii cred că o știu: Ursa Mare. Trebui să privești înspre nord, nu foarte sus față de orizont, așa că „dintre blocuri” nu merge. Un parc din care se vede nordul sau mai bine, un câmp.

SEARA

Stai cu privirea înspre nord și uită-te în dreapta jos și stânga sus, direcții în care se văd două stele strălucitoare: Capella în dreapta jos și Arcturus în partea opusă. Capella o să fie mai greu de văzut pentru că este foarte jos, dar Arcturus se vede foarte ușor. În perioada 14-30 iulie cometa se va afla între aceste două stele, dar pentru o identificare mai ușoară ar trebui văzută și Ursa Mare.

Norocul nostru este că Ursa Mare se află tot între cele două stele. Pentru a o vedea, căută o formă compusă din șapte stele, un dreptunghi cu trei stele la colțul din stânga sus. Stelele nu sunt la fel de strălucitoare precum Arcturus și Capella, dar ies în evidență pentru că sunt singurele din zona lor, ceea ce ne face viața mai ușoară.

c2020F3-seara
Poziția cometei pe cerul de seară

DIMINEAȚA

Privește înspre nord, în jurul orei 4, caută Ursa Mare și pe Capella. Cometa se află mai aproape de Capella și constelația ei, decât de Ursa Mare. Ai putea să pleci de la Venus, cel mai strălucitor obiect de pe cerul de dimineață și să mergi în stânga-sus la Capella, apoi la cometă.

Acum că le-ai văzut pe toate poți căuta cometa. Privește hărțile de aici, făcute și  pentru seară, și pentru dimineața. Observă  în orice zi poți și, dacă nu este trectă pe hartă, estimează poziția cometei în ziua în care observi. Pleacă de la Ursa Mare sau una din cele două stele strălucitoare și mergi cu privirea înspre locul în care se află cometa, unde ar trebui să dai peste ea. Poți face drumul cu ochiul liber dar și cu binoclul, destinația fiind aceeași: o pată difuză, un pic alungită.

Așa poți găsi cometa, așa voi face și eu când o să ies să o văd. Este metoda clasică de „star-hopping”, în care pleci de la o stea cunoscută, treci la alta și tot așa până când ajungi la obiect.

c2020F3-dimineata
Poziția cometei pe cerul de dimineață

 

Cât de strălucitoare este?

Cometa este la data de 4 iulie la strălucire maximă, care o face vizibilă cu ochiul liber destul de ușor chiar pe un cer care nu s-a întunecat încă. Pe măsură ce avansăm în lună strălucirea va scădea, dar, teoretic, va scădea lent și va rămâne la un nivel care face cometa ușor de văzut.

Țopăială stelară plăcută!

Leave a comment