Cel mai frumos cer de toamnă

Ce scrie mai jos a apărut aici: https://www.guerrillaradio.ro/revista-guerrilla/cel-mai-frumos-cer-de-toamna-din-ultimii-ani/.

În toamna 2020 vom avea cel mai frumos cer din ultimii ani și nu pentru că se întâmplă ceva ciudat cu spațiul cosmic, ci pentru că pe parcursul nopții se pot vedea cele mai strălucitoare patru planete.

Pentru a te bucura de această frumusețe ascunsă la vedere trebuie să cunoști câteva noțiuni care sunt mai ușor de aflat decât cum să schimbi soneria unui telefon. Trebuie să poți afla cât este ceasul și să cunoști locurile unde apune și de unde răsare Soarele în zona în care te afli.

Să vezi patru planete strălucitoare într-o noapte nu e de colea, pentru că planetele se rotesc în jurul Soarelui cu perioade diferite, iar tu le observi de pe o alta care se rotește și ea. Uneori însă, întâmplarea face ca ele să fie în aceeași parte față de Soare, iar eu să trebuiască să scriu despre acest lucru.

Jupiter și Saturn

Începem devreme, imediat după ce apune Soarele, și încercăm să vedem primele două planete. Când spun „încercăm” mă refer la „reușim”. Planetele nu se deosebesc de stele atunci când le privești cu ochiul liber, ceea ce înseamnă că va trebui să cauți să vezi două stele. Planetele însă nu pâlpâie, ceea ce ajută la identificare, așa că ține mine acest detaliu.

Jupiter și Saturn
Jupiter și Saturn

Privește în jurul orei 20-21 înspre vest, locul în care a apus Soarele. Nu vei vedea nicio planetă în acea direcție (ar fi prea ușor), așa că întoarce capul în stânga și privește mai aproape de orizont decât sus pe cer. La un moment dat vei vedea doi aștri strălucitori, situați unul lângă altul, cel din dreapta fiind mai strălucitor decât cel din stânga. Dacă te uiți cu atenție vei vedea că nu pâlpâie, pe când alte obiecte din preajma lor da. Ai găsit două planete. Cea din dreapta este Jupiter iar cea din stânga, Saturn. Prima e pe la 700 de milioane de km depărtare de noi, iar  a doua de două ori mai departe, acesta fiind și motivul pentru care au străluciri diferite. Vor rămâne în aceeași configurație în continuare, în septembrie, dar din octombrie vor începe să se apropie pe cer una de alta, însă vor rămâne vizibile până în decembrie. Tine cont de faptul că se văd în jurul orei 20-21, în aproximativ aceeași direcție pe cer, însă în noiembrie-decembrie se vor vedea înspre apus.

Marte

Acum e rândul să îl vezi pe Marte. După numele mic e băiat, dar ca obiect fată și se află pe cer toată noaptea. Pentru a în vedea priviți înspre locul în care răsare Soarele la ora 23 în septembrie, 21 în octombrie și 19 în noiembrie. Se vede ca o stea foarte strălucitoare, de  culoare portocalie și nu pâlpâie. Nu sunt stele prin jurul planetei așa că nu o poți rata. Marte se va afla la cea mai mică depărtare de Terra în octombrie și în poziție perfectă pentru observare. Practic, în octombrie planeta răsare când apune Soarele și apune când răsare acesta.

Marte
Marte

Venus

Pentru următoarea planetă trebuie să  aștepți până la ora 5 dimineața, dar asta-i viața. Merită să te uiți înspre răsărit la acea oră pentru că vei vedea cea mai strălucitoare planetă, Venus, un astru atât de frumos încât fiecare popor i-a dat câte un nume. La noi se numește Luceafărul. Priviți la acea oră înspre răsărit după un astru alb, care nu pâlpâie și foarte, foarte strălucitor.

Venus
Venus

Parada planetelor de toamnă se termină aici, nu înainte de a îți da o temă pentru acasă: urmărește  la fiecare câteva zile planetele și stelele din preajma lor și vei vedea că mereu fundalul stelar este altul, în special la Marte și Venus. Astfel vei vedea cu ochii tăi cum se mișcă planetele și Pământul în jurul Soarelui.

3 comments

 1. Cat de fantastic este tot ce se prezintă mai jos, precizia orelor in care trebuie sa privesti spre aceste planete aminteste de orele fixe la care se prescrie sa-ti iei antibioticul cand, ai macar înghețată si te doare gatul. Si asa toamna e frumoasa, ca o regină îmbrăcată în culori ruginii dar, adăugând si frumusetea acestor planete care nu palpaie dar împînzesc cerul, ea devine adevarat regală!Abia astept sa urmez sfaturile si sa le zăresc cum imprima cerului o si mai mare autenticitate si unicitate!Fascinant!

  Pe mar., sept. 15, 2020 la 12:34, Șonka Adrian  a scris: #yiv9454574049 a:hover {color:red;}#yiv9454574049 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv9454574049 a.yiv9454574049primaryactionlink:link, #yiv9454574049 a.yiv9454574049primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv9454574049 a.yiv9454574049primaryactionlink:hover, #yiv9454574049 a.yiv9454574049primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv9454574049 WordPress.com | sonkab posted: “Ce scrie mai jos a apărut aici: https://www.guerrillaradio.ro/revista-guerrilla/cel-mai-frumos-cer-de-toamna-din-ultimii-ani/.În toamna 2020 vom avea cel mai frumos cer din ultimii ani și nu pentru că se întâmplă ceva ciudat cu spațiul cosmic, ci pent” | |

 2. Prin simplul fapt că denumirea ma duce inevitabil cu gândul la zeul Războiului si nu as putea pune semnul egal între a sta linistit si a privi catre Marte. Interesant faptul că, precum și la fazele Lunii aflata in primul sau ultimul pătrar cand se vede pe jumătate si Marte ne ofera  posibilitatea să o cunoastem in cele două ipostaze – culori, portocalie si maronie.Deosebita e si prezentare prin comparație a scobiturii Vallens  Marineris cu orice camion de pe planeta Pamant, e fascinant! Da, voi începe să mă holbez la Marte, dar as adauga ca e importanta o doza cat mai mare de imaginatie caci, asa cum spunea Einstein, il citez: ” Imaginația e mai importantă decât cunoasterea” si doar asa asociindu-le, nici o seara in care vom privi spre Marte nu este pierdută.Un sfarsit de saptamana bun!

  Pe vin., oct. 2, 2020 la 13:39, Șonka Adrian – Astronomie a scris: WordPress.com#yiv9296441284 a:hover{color:red;} | sonkab posted: “Efectiv nu ai cum să te uiți liniștit la Marte, ci trebuie să te holbezi. Trebuie să te chinui, să privești în profunzime, cu privirea indirectă, cu stângul sau dreptul. Mai trebuie să fii atent în fiecare fracțiune de secundă la micile detalii care apar ” | |

 3. Corectura in text: canion.

  Pe sâm., oct. 3, 2020 la 21:55, Anca Teodorescu a scris: Prin simplul fapt că denumirea ma duce inevitabil cu gândul la zeul Războiului si nu as putea pune semnul egal între a sta linistit si a privi catre Marte. Interesant faptul că, precum și la fazele Lunii aflata in primul sau ultimul pătrar cand se vede pe jumătate si Marte ne ofera  posibilitatea să o cunoastem in cele două ipostaze – culori, portocalie si maronie.Deosebita e si prezentare prin comparație a scobiturii Vallens  Marineris cu orice camion de pe planeta Pamant, e fascinant! Da, voi începe să mă holbez la Marte, dar as adauga ca e importanta o doza cat mai mare de imaginatie caci, asa cum spunea Einstein, il citez: ” Imaginația e mai importantă decât cunoasterea” si doar asa asociindu-le, nici o seara in care vom privi spre Marte nu este pierdută.Un sfarsit de saptamana bun!

  Pe vin., oct. 2, 2020 la 13:39, Șonka Adrian – Astronomie a scris:

  WordPress.com#yiv8481661575 a:hover{color:red;} | sonkab posted: “Efectiv nu ai cum să te uiți liniștit la Marte, ci trebuie să te holbezi. Trebuie să te chinui, să privești în profunzime, cu privirea indirectă, cu stângul sau dreptul. Mai trebuie să fii atent în fiecare fracțiune de secundă la micile detalii care apar ” | |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s