Venus în Pleiade

Venus este o planetă care se mișcă destul de repede pe cer, mișcarea ei fiind vizibilă de la o zi la alta, cu ochiul liber. În drumul ei printre stele, Venus se apropie de felurite corpuri cerești, planete, stele, dar și roiuri și nebuloase, unul din cele mai frumoase roiuri stelare prin care trece fiind Pleiadele (Cloșca cu Pui), aflat în constelația Taurus.

Pleiadele se văd foarte ușor cu ochiul liber, aranjamentul natural al stelelor (un dreptunghi cu câteva stele pe l a margini, un fel de Carul Mic) fiind stricat de apariția lui Venus, un astru extrem de strălucitor în comparație cu stelele din roi.

Aproape în fiecare an planeta trece prin preajma Pleiadelor, dar printre stelele din roi trece la fiecare 8 ani, ultima trecere producându-se în aprilie 2020, când timp de trei zile am avut-o pe Venus lângă Pleiade, iar într-una din ele, 3 aprilie, chiar în roi. Iată ce s-a văzut atunci:

2 aprilie 2020

Venus încă nu se afla printre stelele din roi, fiind la un grad de cea mai strălucitoare stea din Pleiade, denumită Alcyone. Cerul a fost senin în acea seară și am luat imagini cu un telescop de 30 cm în diametru. În imagine (care este o medie a 30 de imagini individuale cu timp de expunere de 0.5 s) se văd Pleiadele în partea de sus și Venus (astrul strălucitor) în partea de jos.

Venus și Pleiadele în seara de 2 aprilie 2020

3 aprilie 2020

Venus se află la doar 0,3 grade de Alcyone, fiind chiar printre stelele din roi. O imagine rară, cu cea mai strălucitoare planetă într-un roi stelar ușor de văzut.

Venus și Pleiadele în seara de 3 aprilie 2020

4 aprilie 2020

Nori.

5 aprilie 2020

Planeta încă se mai vedea în aceeași imagine cu Pleiadele, dar era deja departe de stelele din roi.

Venus și Pleiadele în seara de 5 aprilie 2020

Imaginile de mai sus sunt făcute cu un telescop care are un câmp vizual foarte mare și cu o cameră foarte sensibilă. În colțurile imaginilor fundalul este mai întunecat din cauza fenomenului de „vignetare”, adică lumina dată de telescop nu ajunge și în colțurile senzorului camerei. Din cauza strălucirii mari, planeta Venus este supraexpusă, imaginea ei fiind mai mare și mai deformată decât ar trebui.

Următoarea trecere prin Pleiade se produce în aprilie 2028, așa că nu mai e mult. Dacă însă vreți să vedeți ceva asemănător ați putea privi prin binoclu trecerea planetei prin roiul stelar Messier 44 (Praesepele) care se produce în serile 2. 3 și 4 iulie 2021.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s