Cometa 7P/Pons-Winnecke

Cometa 7P/Pons-Winnecke, care se dezgheață la fiecare 6 ani, a obosit.

În urma trecerilor dese pe lângă Soare a pierdut mult din materialul din care este compusă și nu mai are coadă mare sau activitate intensă. Din ce a rămas în urma ei se văd uneori stele căzătoare în luna iunie.

În imaginea din 5 aprilie 2021, când se afla la 117 milioane de km de Pământ și de două ori mai departe de Soare, nu pare să fie activă.

Poate își revine pe drum.

Alte comete observate.

3 comments

 1. domnule Șonca,

  Felicitări pentru ce faceți! Apreciez eforturile, mai ales pentru articolul Cu ce te minte astrologia… Am susținut întotdeauna că sînt 13 zodii, deoarece și Ofiucus atinge ecuatorul celest. SÎnt pasionat de arheo-astronomie. Studies observatorul astronomic de la Sarmizegetusa Regia, pe care zișii cercetători din România se muncesc din greu să-l catalogheze ca temple de cult. Mai mult, ei apar cu tot felul de propuneri de temple și tot felul de restaurări, pe baza unor planuri care tot inventează stîlpi care nu există, pentru a forța trama structurală, deoarece numerele de stîpli și pietre nu sînt compatibile, pentru a găsi o tramă structurală circulară. Ciferele reale, 104, 30 și 80, nu pot creea o structură circulară. Ele prezintă corespondență pe cerc doar în două puncte diametral opuse: 52, 15 și 40. În rest nu există nici-o corespondență. În plus nici-un ”specialist” nu a lămurit de ce cercurile sînt din andezit, iar templele rectangulare sînt din calcar?! Sînt arhitect de profesie și pasionat de arheo-astronomie. Am explicat de ce cercurile de piatră n-au avut funcțiunea de temple cu acoperiș. Dacii au ales andezitul pentru că e rezistent în timp, față de calcar, care reacționează cu apa, iar construcțiile din calcar au nevoie de acoperiș ca să le protejeze de intemperii. Cercurile de piatră de la Sarmizegetusa Regia au avut ca funcțiune măsurarea timpului și întocmirea de calendare. O să fiți surprins, dar dacii operau cu cifra 13. 104 e un multiplu al lui 13. Chiar și unul din telplele rectangulare conține 4 rînduri parale cu 13 coloane fiecare, în total 52. Dacă vă interesează să corespondați cu mine, aveți adresa de e-mail acum. Sînt în căutare pentru un astronom bun, ca să lămuresc mai exact alinierea cercurilor de piatră de la Sarmizegetusa Regia, ca să-mi verific dpdv astronomic observațiile mele. E nevoie de aparate de măsură de precizie, topo și astronomice, pentru a determina exact direcția nord și desigur unghiul înclinației axiale. Se poate stabilii cu precizie vechimea cercurilor de piatră. Din studiile mele ele sînt mai veichi decît momentul cuceririi romane. Măsurătorile făcute de daci sînt pe baza măsurării maximei altitudini la zenit, deoarece amplasamentul se află între munți. Nu se putea măsura direcția razelelor soarelui la răsărit sau la apus, amplasamentul fiind ascuns de munți la ora răsăritului sau la cea a apusului. Orientarea cercurilor trădează de la sine intenția dacilor de a măsura direcția și lungimea umbrelor la zenit, cînd soarele ajunge la maximă altitudine. Solstiții au jucat un rol decisiv, dar și echinocțiile, cu care se marcau umbrele și direcția lor, inclusiv unghiul față de direcția nord la echinocții.

  Ce părere aveți dvs despre cercurile de la Sarmizegetusa Regia?

  Ofiucus a fost a 13 zodie în lumea antică, din Sumeria pînă-n Tracia. Inclusiv grecii au operat inițial cu 13 zodii. Din cîte cunosc eu astrologia a anulat a 13-ea zodie odată cu astrologia creștină în secolele 4-5 după Cristos. Era greu pentru astrologii creștini să împartă cercul în 13 sectoare egale, așa că au simplificat sistemul împotriva realității, pe care politeiștii o practicaseră înainte. Mai mult, așa cum spuneți și dvs astrologia creștină consideră sectoare egale, cînd de fapt în realitate arcele descrise de diversele constelații zodiacale în număr de 13, nu sînt egale. Cred că era bine să prezentați tot științific și acest fenomen, ca să priceapă astrologii din zilele noastre, cum stă treaba cu constelațiile și zodiile. Poate aveți un plan celest cu unghiurile reale descrise de constelațiile zodiacale?! Ar fi bine să-l prezentați pentru astrologi, nu pentru mine.

  Aș mai avea o întrebare! Ce ne puteți spune de alinirea Jupiter-Saturn cu Pămîntul, care a avut loc anul trecut? Aveți cumva o animație a evenimentului? Sînt interesat de poziția pe orbite a celor 3 planete în momentul conjuncției. Nu cred că s-au aliniat și cu soarele. N-am găsit nicăieri o astfel de animație concludentă. Acum trăiesc departe de România, dar putem ține legătura.

  Numai de bine și multă sănătate!

 2. domnule Șoankă,
  doresc să luăm legătura despre astronomia la daci! Aveți o adresă publică de e-mail, pentru că doresc să stăm de vorbă în particular?
  apreciez și vă felicit pentru tot ce faceți pe saitul dvs!
  numai de bine și spor la treabă!

 3. mă iertați că v-am botezat din viteză! Domnule Șonka! Îmi cer scuze! A fost din viteză. Mi-am dat seama imediat ce am apăsat pe butonul de Post Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s