Nebuloase în Sagittarius

Constelația Sagittarius se vede vara, toamna și un pic iarna. Este un loc pe cer în care se văd multe stele, nebuloase luminoase, întunecate, dar și multe roiuri stelare.

Și pentru că de stele individuale nu ne pasă, căutăm mereu să vedem grupuri sau roiuri care să ne minuneze un pic. Și mai spectaculoase sunt nebuloasele, nori de gaz prin care poți trece la fel de greu cum treci cu avionul prin nori, dar care de la depărtare se văd ca niște obiecte de sine stătătoare.

Norii întunecați sunt mai greu de văzut prin telescop, binoclul fiind mai potrivit pentru că îți arată multe stele și locurile din care acestea lipsesc.

Imaginea prezentată aici este luată cu telescop de 30 cm în diametru, de câmp vizual mare, care permite să vedem multe obiecte deodată. Expunerea este de 5 secunde, mai mult decât expune ochiul, dar nu foarte mult.

În primul rând, se văd multe stele. Le-am numărat și sunt 58 833 de bucăți, fiecare ca un soare. Este și normal să se vadă atât de multe stele pentru că ne uităm înspre centrul Galaxiei Noastre, printre toate stelele care se văd în direcția aceea. E ca și cum te-ai uita, în autobuz, înspre oameni și nu la tavan sau podea. Vei vedea oameni mulți în acea direcție și mai puțini (sau deloc, sper) înspre tavan și podea.

Cea mai strălucitoare stea din imagine, vizibilă în centru sus, se numește 4 Sagittarii și este singura din imagine care se vede ușor cu ochiul liber.

În imagine se văd două nebuloase, una în dreapta și alta la stânga. Cea din stânga este Messier 20 sau, pe numele ei, Triffid Nebula, nume care îi vine de la cele trei benzi de praf suprapuse peste gazul luminos.

În dreapta se află nebuloasa Messier 8, sau Lagoon Nebula, aparent mai mare și pentru că este cu 1000 de ani lumină mai aproape de noi decât Messier 20.

În stânga imaginii se vede și un roi stelar, anemicul Messier 21, care emite lumină cât 780 de stele ca Soarele.

Nenumărate zone întunecate se văd în imagine, în special una în stânga jos față de Messier 8. Acesta sunt zone în care se află material care blochează lumina stelelor.

Zona asta și cu altele sunt perfecte pentru a începe observarea cerului prin lunetă sau telescop. Căutați pe cer steaua 4 Sagittarii și un univers întreg vă așteaptă!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s