Ca la țară pe Marte

Salut.

În lumea asta mare și tristă există o planetă care are doi sateliți. Planeta poartă numele unui personaj violent, zeul războiului, individ pe care sigur nu l-ai chema acasă de revelion, dar asta dacă te iei doar după nume (cum fac experții singuratici pe youtube) pentru că în realitate este foarte prietenoasă. Planeta are apă, aer, temperaturi plăcute, așa că dacă vrei să faci o limonadă trebuie să iei doar lămâile.

Doar unul din sateliții lui Marte este subiectul acestei fine scriituri, și anume, Phobos. El se află foarte aproape de planetă drept pentru care, conform legilor din monitorul oficial al naturii, se rotește foarte repede în jurul acesteia, în doar 7 ore și 40 de minute.

Văzut pe cer, satelitul s-ar vedea ușor cu ochiul liber în timp se deplasează printre stele, de trei ori mai mic față de cum se vede Luna de pe Pământ. Trece și prin faze, după cum poate și el, în funcție de poziția față de Soare.

Iată și un exemplu, cum s-ar vedea Phobos din locul de asolizare al mașinii Curiosity, situat foarte aproape de ecuator, la sud. Este trasată orbita satelitului, care răsare după apusul Soarelui și apune după ora de prânz pe Marte.

Animație

Animația este făcută pentru data de 19 martie 2021 și nu degeaba am ales această dată. Tot atunci, în preajma apusului satelitului, a fost luată o poză cu acesta de către Curiosity. Poza se vede mai jos și arată un munte, cerul cu nori și pe Phobos. Totul este mai bun, mai curat, ca la țară pe Marte.

Fotografie reală cu apusul lui Phobos pe Marte. Foto: https://www.flickr.com/photos/thomasappere/51063834491/in/dateposted-public/

De acolo Phobos răsare și apune de trei ori pe zi. La fel ca și cheful de muncă

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s