Unul din cele mai rare fenomene astronomice este tranzitul lui Venus, când văzută de pe Pământ, planeta trece timp de câteva ore discul Soarelui.
Am fost de față când s-au produs cele două tranzite ale lui Venus vizibile în perioada cât mai toți utilizatorii de internet erau în viață . În iunie 2004 pe terasa Observatorului și în iunie 2012, la mare, când am făcut o excursie de observații împreună cu participanții la cursul de astronomie.

Primul tranzit s-a văzut complet din țara noastră ,iar al doilea doar o treime.
Tranzitul din 2004
În 2004, ca oricare alt om care citește acum, eram mai tânăr și am ales pentru observații terasa Observatorului Urseanu, de unde am transmis în direct imagini de la tranzit, pe site-ul nostru și al celor de la firma Astral.
Aveam la îndemână un teleobiectiv și o cameră web cu ajutorul cărora am strâns mii de imagini, urâte la vreme aceea, dar utile acum.
Vedeți mai jos o serie de imagini care arată tot tranzitul. Sunt puțin deformate, Soarele nu prezintă detalii și Venus se vede ca o mare pată neagră.
Planeta a intrat pe discul Soarelui pe la 8 dimineața și a ieșit tocmai la 14, tranzitul fiind un fenomen care se produce destul de lent.

Tranzitul din 2012
În 2012 am fugit după cer senin până pe litoral de unde s-a văzut complet partea din fenomen vizibilă din zona noastră de pe glob. Tranzitul a început să se vadă la ora 5:30 (când a răsărit Soarele).
Au urmat două ore jumătate de nor și cer senin, timp în care am văzut tot ce era de văzut: un mic disc negru care străbătea Soarele.


Acum aștept tranzitul din 8 decembrie 2125.
P-asta l-am pierdut. Lasa ca poate ne intalnim in 2117. Te rog sa nu uiti sa-mi dai si mie un beep:p
Trebuie sa gasesc pe cineva care sa ma dezgroape in 2116.
👍❣️
Great blog I enjoyed readinng