Hai că nu mai e mult!

Acum, la început de an, toți avem nevoie de un mesaj optimist, așa este obiceiul.

Majoritatea oamenilor care citesc rândurile astea vor fi morți la următoarea apariție a cometei Halley, iar cei care vor mai respira, o vor face foarte greu din cauza bătrâneții.

Cea mai cunoscută cometă, o celebritate în sistemul solar, este 1P/Halley, denumită și „cometa Halley”.

De acum și până în 2025, cometa se află la cea mai mare distanță de Soare la care se poate afla, drept pentru care este doar un mic bolovan înghețat, imposibil de observat de pe Pământ.

A fost văzută ultima oară în ultimul mandat al lui Ion Iliescu, în 2003, dar nu există nicio legătura între cele două evenimente. De atunci nu știm ce mai face cometa, dar nici nu prea ne interesează pentru că nu mai are pic de activitate (nouă ne plac doar cometele care au cozi).

Dar Halley se mișcă, și se mișcă repede. Momentan zboară cu viteza de 3470 km/oră, repede dacă vrei să mergi de la Sinaia la Bușteni, dar încet dacă te afli la 5 miliarde de kilometri de Soare.

Practic, Haley rămâne la fel departe de Soare până în 2027 pentru că se află în partea de orbită când se întoarce, așa că are viteză degeaba.

De abia în 2027 o se înceapă să se apropie de civilizație, iar în 2036 va avea o viteză dublă față de cea pe care o are acum.

În 2042 se va afla la fel de aproape de Soare ca și Neptun, iar în 2054 va trece de orbita lui Uranus.

În 2056, pe când se va afla între Uranus și Saturn, cometa va atinge viteza pe care o au rachetele care trimit sateliți în spațiu, iar de aici lucrurile înceapă să se agite cu adevărat.

În 2059 se va afla la fel de departe de Soare ca și Saturn, iar în doar doi ani va ajunge la Jupiter.

Suntem în anul 2060, an în care nu va mai putea nimeni să citească aceste rânduri, din cauză că nu voi mai plăti hosting-ul site-ului, pe motiv că sunt mort sau extrem de bătrân.

În 2061 Cometa Halley se apropie rapid de Soare, străbate distanța Marte-Pământ în doar 30 de zile și ajunge aproape de Soare cândva pe la toamnă.

Va petrece anul 2062 în drum spre Jupiter, în timp ce pe Pământ oamenii se vor întreba dacă vor mai trăi la următoarea trecere.

Hai că nu mai e mult până nu vom mai putea vedea cometa Halley.

2 comments

  1. În 2003 am urmărit mult timp cometa. O vedeam ori de câte ori nu era înnorat. Bine că nu erau aprinse becurile în uzină, pentru că m-ar fi încurcat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s