Jupiter JWST

Cu cel mai puternic telescop din lume și din afara ei, s-a observat cea mai mare planetă, iar rezultatul este cel puțin interesant.

Imaginea a fost luată într-o noapte senină din punctul Lagrange 2, când pe Pământ se număra a doua oră din 28-a zi a celei de a șasea luni a celui de-al 2022-lea an de când s-a petrecut un eveniment istoric.

Imagini alb-negru

O să vezi mai jos imagini alb negru. Nu este nevoie să iei în serios culorile pentru că imaginile au fost luate în infraroșu, lumină pe care oricum nu o vedem. Mai repede auzi în culori decât să vezi un infraroșu verde!

Când un om se uită la Jupiter, va vedea lumina vizibilă a Soarelui reflectată de planetă. De acolo unde se vede alb ne vine mai toată lumina Soarelui pentru că este reflectată de nori reci, compuși din cristale, din fulgi de zăpadă extraterestră.

Acolo unde norii se văd roșiatici, lumina albastră-verde este absorbită un pic, iar la ochii noștri vine doar roșu.

Imaginea cu Jupiter

În imaginea cu Jupiter, luată cu telescopul James Webb, se întâmplă același lucru, dar cu parte infraroșie a luminii. Acolo unde vedem alb avem nori care reflectă foarte bine infraroșul, zone în care lumina nu pătrunde prin nori, ci este reflectată direct.

Norii mai întunecați sunt cei în care o parte infraroșu se pierde, fiind reflectată doar partea care nu a fost absorbită de materia din zonă.

Dar atunci când observi în infraroșu mai ai o problemă: emisia de lumină. Orice chestie de pe lumea dă ceva înapoi Universului chiar și ANAF-ul.

Orice chestie emite în infraroșu, cât timp nu are -273,15 grade Celsius, iar norii calzi ai lui Jupiter ar trebui să se vadă mai albi în imaginile telescopului decât cei reci.

Marea Pată Roșie, furtuna despre care au aflat până și doctorii Universității Naționale de Apărare, se vede albă în infraroșu pentru că este caldă.

Concluzia este că toate detaliile pe care le vedem în imaginea cu Jupiter sunt o combinație dintre absorbția, reflexia și emisia de lumină infraroșie, iar peisajul pe care în vedem ar fi diferit dacă ne-am afla lângă planetă și ne-am uita cu ochiul liber.

Sateliți

În imagine se vede un satelit foarte strălucitor și mare, Europa, care se vede foarte ușor prin orice telescop, dar și alții care se observă mai greu și mai rar. În avem pe Metis, în dreapta, și pe Thebe, în stânga. Cei doi sunt sateliți de mărimea unui oraș fără apă caldă vara.

Sateliți. Imagine: James Webb Space Telescope/procesare Judy Schmidt

Inelul

Cel mai interesant detaliu din imagine este inelul lui Jupiter. Nu există multe imagini în care se vede inelul pentru că planeta este foarte strălucitoare, iar el foarte transparent.

Inelul lui Jupiter reflectă cu greu lumina vizibilă, dar se vede mai ușor în infraroșu pentru că, ei bine, emite el lumină. Și când spun el, mă refer la miile de miliarde de fire de praf care îl compun, pentru că, da, inelul lui Jupiter conține praf de pe sateliții săi, inclusiv de pe Thebe (care se vede în imagine).

Inelul. Imagine: James Webb Space Telescope/procesare Judy Schmidt

Așa că bucură-te de imaginea cu Jupiter, pentru că este cum nu ai mai văzut până acum, în afară de cele puține luate de IRTF, VLT sau Gemini North.

Imaginea a fost procesată de către Judy Schmidt.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s