Pe 12 februarie, din senin, pe cer a apărut un asteroid mic, descoperit de Krisztián Sárneczky de la Observatorul din Konkoly, Ungaria.
După doar câteva observații s-a descoperit că obiectul va intra în atmosfera planetei noastre, la doar 5 ore după descoperire.
Toate programele de observații s-au activat și s-a reușit calcularea locului de intrare în atmosferă, precum și a celui în care ar putea cădea fragmente de meteorit.
Am reușit și eu să observ acest asteroid (nu a fost foarte greu), ultima observație fiind făcută la doar 25 de minute înainte de impact, când asteroidul se afla la doar 57.000 de km de noi.
Mai jos vedeți cum s-a mișcat asteroidul pe cer timp de 1h și 30 de minute. Obiectul apare în stânga jos, se mișcă spre centru jos, după care urcă spre marginea de sus a imaginii.

Pe mulți îi miră traiectoria asteroidului pentru că își imaginează că aceștia se mișcă drept pe cer. Totuși, traiectoria pe cer a unui asteroid este una aparentă, o combinație între mișcarea reală a asteroidului și a planetei de pe care observi.
Când asteroizii se află departe de Pământ rotația planetei noastre în jurul axei proprii și în jurul Soarelui nu se simte, însă totul se schimbă când avem de-a face cu asteroizi foarte apropiați.
Traiectoria lui se curbează, Pământul îi poate lăsa în urmă, sau chiar rotația planetei în jurul axei le poate modifica poziția aparentă pe cer. Totul depinde de traiectoria pe care o are asteroidul față de Pământ.
Mai contează și faptul că asteroidul nu vine drept spre Pământ. El se mișcă în jurul Soarelui, iar orbitele se intersectează într-un loc.
În filmul de mai sus și în imaginea de mai jos planeta noastră era și ea în mișcare, drept pentru care asteroidul are o traiectorie aparentă complicată.

Bucăți din asteroid au fost recuperate în nordul Franței.