O cometă de vis?

Bună ziua, avem o cometă care ar putea să spele reputația tuturor cometelor care s-au văzut în ultimii 15 ani.

Poartă numele de C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) și a fost descoperită în februarie 2023, pe când se afla 1,1 miliarde de kilometri de Soare. A fost observată prima oară din SUA, dar imediat s-au găsit date mai vechi, trimise de un Observator astronomic din China, deci avem de-a face cu o cometă chinezească.

În luna octombrie 2024, când cometa se află la cea mai mică depărtare mică de Pământ, coada va fi lungă și îndreptată înspre noi. Este posibil ca planeta noastră să fie măturată de coada cometei.

Trecerea cozii peste Pământ se vede în animația de mai jos.

Cometa asta este specială pentru că se va apropia mult de Soare, la doar 58 de milioane km, dar și pentru că este prima oară când ajunge la căldură.

Strălucirea calculată a ei ne spune că se va vedea foarte bine cu ochiul liber, atingând o strălucire asemănătoare cu a celor mai strălucitoare stele. Coada ei va fi foarte lungă, de ordinul mărimii constelațiilor.

Felul în care se apropie de Soare o face vizibilă de la noi imediat după ce trece pe lângă Soare.

E fiind poziționată bine începând cu 11 octombrie 2024, când se va vedea la apus ca un astru maiestuos, asemănător cu unele comete celebre, atât de strălucitoare încât le vedeau și gândacii. De vis!

În hărțile de mai jos se vede poziția cometei între 12 și 20 octombrie 2024, la ora 19:15. Cometa este dunga albastră. Nu foarte de ea, în stânga și jos se vede și Venus.

După cum vedeți, cometa se ridică pe cer cât timp mai este strălucitoare și rămâne vizibilă multe luni după ce iese din razele Soarelui.

Nu mai este mult până în octombrie 2024. Căutați un loc de unde se vede bine apusul Soarelui și lăsați-vă sacoșa cu sticlele de lapte.

Această este o cometă chinezească. Să sperăm că nu o doboară nimeni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s