Posibil loc de aselenizare

De zeci de ani oamenii nu au mai fost în persoană pe Lună, dar se pare că se vor întoarce în praf cândva prin 2025-2026.

De mers nu vor mai merge aproape de ecuator, în zone line și plictisitoare, ci în apropierea polului sud, unde se pare că se află și apă înghețată. Probabil vor să bea o limonadă și vor să ia doar lămâia cu ei.

Scriu aceste rânduri pentru că s-a ales un posibil loc de aselenizare pentru misiunea Artemis 3, care își propune să ducă 4 astronauți până la Lună, dintre care doi vor coborî și vor sta 6 zile pe suprafață.

Una din posibilele zone de aselenizare se află între doi munți, unul de 5000 m și altul de 3500 m înălțime, într-o zonă relativ lină.

Imagine cu posibilul loc de aselenizare luată de sonda LRO pe 3 martie 2023, de la 170 km depărtare. De la stânga la dreapta sunt 25 km

Amândoi munții sunt de fapt margini de cratere, cel mai înalt numindu-se masivul Malapert, după un matematician belgian mort în 1630, pe la 100 de ani după invenția ciocolatei.

În ace loc Soarele nu se ridică niciodată sus pe cer și nu se face foarte cald, temperatura fiind între -150° și 127° grade. Astronauții vor sta cu capul în jos pentru că se duc în emisfera sudică, aproape de pol, pe undeva la latitudinea de -84°, ca și cum ai merge pe Pământ pe undeva prin Antarctica.

Spre deosebire de Antarctica, unde de obicei este foarte frig, pe Lună lângă polul sud te și sufoci, dar sigur se vor descurca. Procentul de oameni care s-au sufocat când au fost pe Lună este de 100%, nu ca în Bușteni, la oră de vârf.

Aici găsești imaginile, iar aici mai multe despre misiunea Artemis 3.

Dacă nu îți e lene să citești tot, citește doar ce urmează.

Prin 2025-2026 doi oameni vor merge pe Lună doar cu lămâile, lângă un crater cu nume de matematician mort.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s